Sałatka jarzynowa - idealny przepis na klasyczną sałatką warzywną

2021-11-26
Natalia Kołakowska
Sałatka jarzynowa
Autor: Shutterstock Sałatka jarzynowa to obowiązkowy element świątecznego menu.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Nie ma świąt ani imprezy bez sałatki jarzynowej. Tradycyjna sałatka jarzynowa podkreśla smak mięsa, doskonale smakuje z żółtym serem, a także sama, tylko z pysznym pieczywem. Cała sztuka polega na doborze składników i sposobie ich krojenia. Sprawdź, jak zrobić klasyczną sałatkę warzywną.

Częstym błędem przy przygotowywaniu sałatki jarzynowej jest "przedobrzenie". Polega ono na dodaniu zbyt dużej liczby składników i zbyt drobnym pokrojeniu warzyw, a potem utopieniu w zbyt dużej ilości majonezu. Słowem - zamiast pysznej sałatki - wychodzi paciaja. Kiepskim pomysłem jest także przygotowywanie sałatki z warzyw ugotowanych do rosołu - są one bez smaku i zbyt miękkie, a sałatka będzie po prostu mdła.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki ugotuj w skórce w osolonym wrzątku do miękkości, ale tak, by się nie rozlatywały, ostudź, obierz.
  • Ugotowane warzywa pokrój w kostkę - niewielką, ale na tyle dużą, żeby nie postała po wymieszaniu pasta.
  • Ogórki odsącz na sicie z soku, jabłka obierz ze skórki - pokrój w kostkę.
  • Pokrój jajka, również niezbyt drobno. Pora posiekaj drobniutko. Zmieszaj składniki i dodaj odsączony groszek.
  • Mieszaj co jakiś czas i sprawdzaj, czy "na oko" kolorystycznie sałatka jest równomierna (ani za czerwona, ani za zielona, ani za biała) i spróbuj. 
  • Po uzyskaniu pełnej harmonii oprósz sałatkę pieprzem i wymieszaj z musztardą i majonezem (dodawaj powoli, by nie "utopić" składników).
  • Wstaw sałatkę do lodówki, aby smaki się przegryzły, przed podaniem możesz ją ewentualnie dosolić do smaku, ponownie wymieszać i przełożyć do ozdobnej salaterki.
  • Wierzch można posmarować cienką warstwą majonezu i udekorować fantazyjnie pokrojonymi warzywami.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Natalia Kołakowska