Sałatka jarzynowa - idealny przepis na klasyczną sałatkę warzywną

2022-12-07
Natalia Kołakowska
Sałatka jarzynowa - idealny przepis na klasyczną sałatką warzywną
Autor: Shutterstock Zwykła sałatka jarzynowa to jedna z potraw niezbędnych na świątecznych stołach Polaków
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Nie ma świąt ani imprezy bez sałatki jarzynowej. Tradycyjna sałatka jarzynowa podkreśla smak mięsa, doskonale smakuje z żółtym serem, a także sama, tylko z pysznym pieczywem. Cała sztuka polega na doborze składników i sposobie ich krojenia. Sprawdź, jak zrobić klasyczną sałatkę warzywną.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki ugotuj w skórce w osolonym wrzątku do miękkości, ale tak, by się nie rozlatywały, ostudź, obierz.
  • Ugotowane warzywa pokrój w kostkę - niewielką, ale na tyle dużą, żeby nie postała po wymieszaniu pasta.
  • Ogórki odsącz na sicie z soku, jabłka obierz ze skórki - pokrój w kostkę.
  • Pokrój jajka, również niezbyt drobno. Pora posiekaj drobniutko. Zmieszaj składniki i dodaj odsączony groszek.
  • Mieszaj co jakiś czas i sprawdzaj, czy "na oko" kolorystycznie sałatka jest równomierna (ani za czerwona, ani za zielona, ani za biała) i spróbuj. 
  • Po uzyskaniu pełnej harmonii oprósz sałatkę pieprzem i wymieszaj z musztardą i majonezem (dodawaj powoli, by nie "utopić" składników).
  • Wstaw sałatkę do lodówki, aby smaki się przegryzły, przed podaniem możesz ją ewentualnie dosolić do smaku, ponownie wymieszać i przełożyć do ozdobnej salaterki.
  • Wierzch można posmarować cienką warstwą majonezu i udekorować fantazyjnie pokrojonymi warzywami.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund

Sałatka jarzynowa: jak nie przedobrzyć?

Częstym błędem przy przygotowywaniu sałatki jarzynowej jest "przedobrzenie". Polega ono na dodaniu zbyt dużej liczby składników i zbyt drobnym pokrojeniu warzyw, a potem utopieniu całości w zbyt dużej ilości majonezu. Słowem - zamiast pysznej sałatki - wychodzi paciaja. Kiepskim pomysłem jest także przygotowywanie sałatki z warzyw ugotowanych do rosołu - są one bez smaku i zbyt miękkie, a sałatka będzie po prostu mdła. Co więcej warzywa gotowane w rosole szybciej się psują. Sposobem na przedłużenie trwałości sałatki jest mieszanie z majonezem tylko takich ilości, które zostaną jednorazowo zjedzone. Sałatka która spędziła na stole 2-3 godziny może być niezbyt zdrowa - majonez jest doskonałą pożywką dla bakterii.

Sałatka jarzynowa: składniki

W zależności od upodobań domowników i rodzinnych tradycji składniki sałatki jarzynowej mogą ulegać modyfikacjom. Oczywiście poza bazową ugotowaną włoszczyzną i jajkami na twardo. W moim domu do sałatki warzywnej nie dodaje się groszku, bo za nim nie przepadamy- czasem zastępujemy go kukurydzą. Rezygnujemy też z ziemniaków, bo wolimy sałatkę o bardziej zdecydowanym smaku. Znam panie domu, które nie dodają do sałatki jabłka, a cebulę sparzają na sicie wrzątkiem -  dzięki temu warzywo to jest mniej aromatyczne, a także nie gorzknieje podczas utleniania się. Wszystko jest kwestią upodobań, niektórzy dodają do sałatki ogórki konserwowe, bo wolą kwaśniejszy wariant sałatki.

Zobacz też nasze inne przepisy na sałatki jarzynowe

Natalia Kołakowska