Sałatka jarzynowa - idealny przepis na klasyczną sałatkę warzywną

Dieta bezglutenowa
Nie ma świąt ani imprezy bez sałatki jarzynowej. Tradycyjna sałatka jarzynowa podkreśla smak mięsa, doskonale smakuje z żółtym serem, a także sama, tylko z pysznym pieczywem. Cała sztuka polega na doborze składników i sposobie ich krojenia. Sprawdź, jak zrobić klasyczną sałatkę warzywną.
SKŁADNIKI
- 1 puszka groszku konserwowego
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 3-4 spore marchewki
- 2-3 pietruszki
- 1 nieduży seler korzeniowy
- 9-8 kiszonych ogórków
- 1-2 kwaskowe jabłka
- 2-3 ziemniaki
- 1 duża cebula lub biała część pora
- majonez o lekkiej konsystencji
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki ugotuj w skórce w osolonym wrzątku do miękkości, ale tak, by się nie rozlatywały, ostudź, obierz.
- Ugotowane warzywa pokrój w kostkę - niewielką, ale na tyle dużą, żeby nie postała po wymieszaniu pasta.
- Ogórki odsącz na sicie z soku, jabłka obierz ze skórki - pokrój w kostkę.
- Pokrój jajka, również niezbyt drobno. Pora posiekaj drobniutko. Zmieszaj składniki i dodaj odsączony groszek.
- Mieszaj co jakiś czas i sprawdzaj, czy "na oko" kolorystycznie sałatka jest równomierna (ani za czerwona, ani za zielona, ani za biała) i spróbuj.
- Po uzyskaniu pełnej harmonii oprósz sałatkę pieprzem i wymieszaj z musztardą i majonezem (dodawaj powoli, by nie "utopić" składników).
- Wstaw sałatkę do lodówki, aby smaki się przegryzły, przed podaniem możesz ją ewentualnie dosolić do smaku, ponownie wymieszać i przełożyć do ozdobnej salaterki.
- Wierzch można posmarować cienką warstwą majonezu i udekorować fantazyjnie pokrojonymi warzywami.
Sałatka jarzynowa: jak nie przedobrzyć?
Częstym błędem przy przygotowywaniu sałatki jarzynowej jest "przedobrzenie". Polega ono na dodaniu zbyt dużej liczby składników i zbyt drobnym pokrojeniu warzyw, a potem utopieniu całości w zbyt dużej ilości majonezu. Słowem - zamiast pysznej sałatki - wychodzi paciaja. Kiepskim pomysłem jest także przygotowywanie sałatki z warzyw ugotowanych do rosołu - są one bez smaku i zbyt miękkie, a sałatka będzie po prostu mdła. Co więcej warzywa gotowane w rosole szybciej się psują. Sposobem na przedłużenie trwałości sałatki jest mieszanie z majonezem tylko takich ilości, które zostaną jednorazowo zjedzone. Sałatka która spędziła na stole 2-3 godziny może być niezbyt zdrowa - majonez jest doskonałą pożywką dla bakterii.
Sałatka jarzynowa: składniki
W zależności od upodobań domowników i rodzinnych tradycji składniki sałatki jarzynowej mogą ulegać modyfikacjom. Oczywiście poza bazową ugotowaną włoszczyzną i jajkami na twardo. W moim domu do sałatki warzywnej nie dodaje się groszku, bo za nim nie przepadamy- czasem zastępujemy go kukurydzą. Rezygnujemy też z ziemniaków, bo wolimy sałatkę o bardziej zdecydowanym smaku. Znam panie domu, które nie dodają do sałatki jabłka, a cebulę sparzają na sicie wrzątkiem - dzięki temu warzywo to jest mniej aromatyczne, a także nie gorzknieje podczas utleniania się. Wszystko jest kwestią upodobań, niektórzy dodają do sałatki ogórki konserwowe, bo wolą kwaśniejszy wariant sałatki.
Zobacz też nasze inne przepisy na sałatki jarzynowe