Nie wyrzucaj, ugotuj zupę z sałatki jarzynowej. Oto innowacyjny sposób na resztki

zupa z sałatki jarzynowej
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Co zrobić z sałatki jarzynowej? Zamiast wyrzucać, zrób z niej oryginalną zupę.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Sałatka jarzynowa to klasyczne danie na Wielkanoc. Co zrobić, jeżeli po świętach zostanie jej nadmiar? Odpowiedź na to pytanie może być zaskakująca. Sałatkę jarzynową można przerobić na pyszną i sycącą zupę. Zobaczcie, jak ugotować niebanalne danie ze świątecznych resztek.

Zupa z sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa ma ściśle określony termin przydatności do spożycia. Powinno się ją zjeść w ciągu trzech dni. Kiedy wielkanocny przysmak zaczyna podchodzić wodą, a smak i aromat pozostawiają wiele do życzenia, oznacza to, że sałatkę trzeba niestety wyrzucić. Jeżeli zaraz po świętach zostanie jej całkiem spora ilość, w łatwy sposób można zamienić ją w nowe, pyszne i aromatyczne danie, czyli smakowitą zupę. Dzięki temu jedzenie nie będzie zalegać w lodówce i nie wyląduje w koszu.

Jak zrobić zupę z sałatki jarzynowej?

Ten przepis jest najlepszym przykładem dania w duchu filozofii zero waste. Zupę z resztek sałatki jarzynowej robi się łatwo i szybko. Do podsmażonej cebuli dodaje się czerstwy chleb i sałatkę jarzynową. Następnie wlewa się wodę i gotuje kwadrans. Ugotowaną zupę trzeba jeszcze zmiksować na gładki krem i doprawić. Podaje się ją z natką pietruszki.

Przepis na zupę z sałatki jarzynowej

  • To łatwy i sprawdzony przepis na danie z resztek, które zachwyci pod każdym względem.
  • Czas przygotowania zupy z sałatki jarzynowej wynosi około 20 minut.
  • Na liście składników są produkty, które po świętach wielkanocnych zalegają w lodówce i szafkach. Wycieczka do sklepu nie jest więc konieczna.
  • Do przyrządzenia zupy używa się resztek sałatki jarzynowej, która została po wielkanocnej uczcie. Można też wykorzystać czerstwy chleb.
  • Smak zupy zaostrzy dodatek mielonego chili.
  • Zupę podaje się z posiekanymi świeżymi ziołami jak szczypiorek, natka pietruszki, kolendra czy rozmaryn.
  • Miseczki z zupą można udekorować prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, startym żółtym serem, czerwonym pieprzem lub grzankami z czerstwego chleba.
  • Zupa z sałatki jarzynowej jest pyszna i sycąca. To pomysł na szybki obiad i danie na wynos do pracy.

SKŁADNIKI

  • 200 g sałatki jarzynowej
  • 1 szklanka wody
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojony w kostkę chleb i smażyć kilka chwil, często mieszając.
  • Dodać sałatkę jarzynową i wlać wodę. Gotować 15 minut na średnim ogniu.
  • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Podawać posypaną świeżymi ziołami.
Zupa krem z białych warzyw
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej