Nie wyrzucaj, ugotuj zupę z sałatki jarzynowej. Innowacyjny sposób na resztki

zupa z sałatki jarzynowej
Autor: Shutterstock Co zrobić z sałatki jarzynowej? Zamiast wyrzucać, zrób z niej oryginalną zupę.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Sałatka jarzynowa to klasyczne danie na Wielkanoc. Ale co zrobić, jeżeli po świętach zostanie jej nadmiar? Odpowiedź na to pytanie może być zaskakująca. Sałatkę jarzynową można przerobić na pyszną i sycącą zupę. Zobaczcie, jak ugotować niebanalne danie z resztek.

Zupa z sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa ma ściśle określony termin przydatności do spożycia. Powinno się ją zjeść w ciągu trzech dni. Kiedy wielkanocny przysmak zaczyna podchodzić wodą, a smak i aromat pozostawiają wiele do życzenia, oznacza to, że sałatkę trzeba niestety wyrzucić. Jeżeli zaraz po świętach zostanie jej całkiem spora ilość, w łatwy sposób można zamienić ją w nowe, pyszne i aromatyczne danie, czyli smakowitą zupę. Dzięki temu jedzenie nie będzie zalegać w lodówce i nie wyląduje w koszu.

Jak zrobić zupę z sałatki jarzynowej?

Ten przepis jest najlepszym przykładem dania w duchu filozofii zero waste. Zupę z resztek sałatki jarzynowej robi się łatwo i szybko. Do podsmażonej cebuli dodaje się czerstwy chleb i sałatkę jarzynową. Następnie wlewa się wodę i gotuje kwadrans. Ugotowaną zupę trzeba jeszcze zmiksować na gładki krem i doprawić. Podaje się ją z natką pietruszki.

Przepis na zupę z sałatki jarzynowej

  • To łatwy i sprawdzony przepis na danie z resztek, które zachwyci pod każdym względem.
  • Czas przygotowania zupy z sałatki jarzynowej wynosi około 20 minut.
  • Na liście składników są produkty, które po świętach wielkanocnych zalegają w lodówce i szafkach. Wycieczka do sklepu nie jest więc konieczna.
  • Do przyrządzenia zupy używa się resztek sałatki jarzynowej, która została po wielkanocnej uczcie. Można też wykorzystać czerstwy chleb.
  • Smak zupy zaostrzy dodatek mielonego chili.
  • Zupę podaje się z posiekaną świeżymi ziołami jak szczypiorek, natka pietruszki, kolendra czy rozmaryn.
  • Miseczki z zupą można udekorować prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, startym żółtym serem, czerwonym pieprzem lub grzankami z czerstwego chleba.
  • Zupa z sałatki jarzynowej jest pyszna i sycąca. To pomysł na szybki obiad i danie na wynos do pracy.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wody
  • 200 g sałatki jarzynowej
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojony w kostkę chleb i smażyć kilka chwil, często mieszając.
  • Dodać sałatkę jarzynową i wlać wodę. Gotować 15 minut na średnim ogniu.
  • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Podawać posypaną świeżymi ziołami.
Zupa krem z białych warzyw
Anna Szulc-Górska
więcej