Kuba z Czech. To wigilijne danie podbije każde podniebienie

czeska kuba
Autor: Shutterstock Czeska kuba to proste wigilijne danie z grzybami.
łatwy
50 min
4

Dieta wegetariańska

Podczas tegorocznej Wigilii warto zaskoczyć bliskich oryginalnym daniem. Kuba to prosta potrawa pełna smaku i obłędnego aromatu. Jest połączeniem kaszy pęczak i aromatycznych grzybów. Danie zapieka się w piekarniku, dzięki czemu zyskuje głębszy smak. W Czechach tradycyjnie podaje się ją na ciepło na wigilijną kolację. Jak zrobić kubę? Poznajcie sprawdzony przepis prosto z Czech.

Z czego zrobić kubę?

Czeska kuba jest daniem prostym, które przyrządza się z kilku łatwo dostępnych składników. Lista potrzebnych produktów jest więc krótka. Niektóre składniki możecie mieć w domu, ponieważ często wykorzystuje się je do przygotowania innych potraw.

Aby zrobić czeskie danie na Wigilię, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • kasza pęczak – bogata w witaminy z grupy B, wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, jest naturalnym zastrzykiem dla urody
  • grzyby – składnik nadający smaku i aromatu, sprawdzą się grzyby suszone lub mrożone
  • cebule – wzmacniają odporność, bogate w witaminy i minerały
  • przyprawy – czosnek, majeranek, kminek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz podkręcają smak kaszy z grzybami
  • masło klarowane – jest lekkostrawne, ma działanie działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i łagodzące

Jak zrobić kubę?

Czeski przepis na wigilijną kubę jest bardzo łatwy. To tylko kilka prostych kroków, które nie wymagają wielu godzin w kuchni. Danie podaje się na ciepło, więc warto przyrządzić je tuż przed przyjściem gości w Wigilię.

Przepis na kubę został podzielony na kilka etapów, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek:

  • 1. etap – namoczenie grzybów
  • 2. etap – ugotowanie kaszy pęczak
  • 3. etap – podsmażenie cebuli z czosnkiem
  • 4. etap – wymieszanie kaszy pęczak z cebulą i czosnkiem
  • 5. etap – zapieczenie dania w piekarniku

Jak podawać kubę?

Kuba z Czech to danie wyjątkowe. Chociaż przyrządza się je z popularnych składników, urzeka smakiem i przyjemnym grzybowym aromatem, który roztacza się po całym domu. W Czechach kubę przygotowuje się na wigilijną kolację. Jednak przepis można wykorzystywać przez cały rok. Kuba to smaczny pomysł na obiad bez mięsa, który przypadnie do smaku nie tylko wegetarianom. Polubią je także osoby ceniące sobie zdrowe odżywianie.

SKŁADNIKI

  • 300 g kaszy pęczak
  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin, aby zmiękły. Odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Małe grzyby można zostawić w całości.
  • Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć na nim pokrojone w drobną kostkę cebule, aż się zeszklą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać pokrojone grzyby. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Wymieszać i smażyć, aż grzyby zaczną się lekko rumienić. Często mieszać.
  • Podsmażone grzyby z cebulą i czosnkiem wymieszać z ugotowaną kaszą.
  • Przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanej masłem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut.
  • Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać na Wigilię, Boże Narodzenie lub na obiad.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
więcej