Keto placki z cukinii z piekarnika. Dietetyczny przepis na pyszny obiad lub przekąskę

keto placki z cukinii z piekarnika
Autor: Shutterstock Pieczone keto placki z cukinii to pomysł na pyszne i aromatyczne lekkie danie.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy na diecie keto można jeść placki z cukinii? Oczywiście, ale pod warunkiem, że przyrządzi się je według przepisu, który będzie dostosowany do wymogów diety ketogenicznej. Właśnie taki jest ten przepis na keto placki z cukinii z piekarnika. Są pyszne, niskokaloryczne i łatwe do zrobienia. Oto keto przepis na pieczone placki z cukinii.

Keto placki z cukinii z piekarnika – składniki

Z jakich składników zrobić keto placki z cukinii? Pyszne i aromatyczne placki cukiniowe, które można wcinać na diecie keto, przyrządza się z prostych składników. Coraz więcej sklepów oferuje produkty ekologiczne i dietetyczne, które bez obaw można jeść na diecie odchudzającej. Do zrobienia placków z cukinii potrzebne są:

  • cukinia – niskokaloryczne i pełne zdrowia warzywo
  • ser mozzarella – włoski ser nadający przyjemnego smaku
  • mąka migdałowa – zdrowy zamiennik mąki pszennej
  • zmielone pestki dyni – zagęszczają ciasto i są bogate w składniki odżywcze
  • jajka – łączą składniki
  • proszek do pieczenia – spulchnia danie
  • przyprawy – podkręcają smak placków

Jak zrobić keto placki z cukinii z piekarnika?

Przepis na keto placki cukiniowe nie jest skomplikowany. Główny składnik, czyli cukinię, trzeba zetrzeć na tarce i przełożyć na sitko. Po kilku minutach cukinię należy dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i połączyć ją z wcześniej wymieszanymi suchymi składnikami. Dodaje się też jajka, mozzarellę, proszek do pieczenia i przyprawy. Masę przelewa się do formy do zapiekania, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Placki pieką się przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu placek trzeba jeszcze pokroić na porcje.

Z czym podawać keto placki z piekarnika?

Pyszne i lekkie pieczone keto placki z cukinii to propozycja na obiad lub przekąskę. Ich smakiem będą zachwyceni nie tylko ci, którzy są na diecie ketogenicznej. Keto placki z cukinii świetnie smakują z lekkimi sosami przyrządzonymi na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego. Pysznie łączą się z sosem ranczerskim i sosem czosnkowym. Równie dobre będą ze śmietaną lub serkiem mascarpone.

SKŁADNIKI

  • 250 g startej i odsączonej cukinii
  • 50 g startego sera mozzarella
  • 30 g mąki migdałowej
  • 25 g zmielonych łuskanych pestek dyni
  • 2 duże jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę migdałową, zmielone pestki dyni, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz. Wymieszać.
  • Dodać dobrze odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i startą mozzarellę. Wbić jajka. Dokładnie wymieszać.
  • Masę przelać do niedużej formy do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i pokroić na porcje.
  • Podawać na ciepło lub po ostygnięciu z dodatkiem sosu jogurtowego.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
więcej