Keto placki z cukinii z piekarnika. Dietetyczny przepis na pyszny obiad lub przekąskę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy na diecie keto można jeść placki z cukinii? Oczywiście, ale pod warunkiem, że przyrządzi się je według przepisu, który będzie dostosowany do wymogów diety ketogenicznej. Właśnie taki jest ten przepis na keto placki z cukinii z piekarnika. Są pyszne, niskokaloryczne i łatwe do zrobienia. Oto keto przepis na pieczone placki z cukinii.
Keto placki z cukinii z piekarnika – składniki
Z jakich składników zrobić keto placki z cukinii? Pyszne i aromatyczne placki cukiniowe, które można wcinać na diecie keto, przyrządza się z prostych składników. Coraz więcej sklepów oferuje produkty ekologiczne i dietetyczne, które bez obaw można jeść na diecie odchudzającej. Do zrobienia placków z cukinii potrzebne są:
- cukinia – niskokaloryczne i pełne zdrowia warzywo
- ser mozzarella – włoski ser nadający przyjemnego smaku
- mąka migdałowa – zdrowy zamiennik mąki pszennej
- zmielone pestki dyni – zagęszczają ciasto i są bogate w składniki odżywcze
- jajka – łączą składniki
- proszek do pieczenia – spulchnia danie
- przyprawy – podkręcają smak placków
Jak zrobić keto placki z cukinii z piekarnika?
Przepis na keto placki cukiniowe nie jest skomplikowany. Główny składnik, czyli cukinię, trzeba zetrzeć na tarce i przełożyć na sitko. Po kilku minutach cukinię należy dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i połączyć ją z wcześniej wymieszanymi suchymi składnikami. Dodaje się też jajka, mozzarellę, proszek do pieczenia i przyprawy. Masę przelewa się do formy do zapiekania, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Placki pieką się przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu placek trzeba jeszcze pokroić na porcje.
Z czym podawać keto placki z piekarnika?
Pyszne i lekkie pieczone keto placki z cukinii to propozycja na obiad lub przekąskę. Ich smakiem będą zachwyceni nie tylko ci, którzy są na diecie ketogenicznej. Keto placki z cukinii świetnie smakują z lekkimi sosami przyrządzonymi na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego. Pysznie łączą się z sosem ranczerskim i sosem czosnkowym. Równie dobre będą ze śmietaną lub serkiem mascarpone.
SKŁADNIKI
- 250 g startej i odsączonej cukinii
- 50 g startego sera mozzarella
- 30 g mąki migdałowej
- 25 g zmielonych łuskanych pestek dyni
- 2 duże jajka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę migdałową, zmielone pestki dyni, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz. Wymieszać.
- Dodać dobrze odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i startą mozzarellę. Wbić jajka. Dokładnie wymieszać.
- Masę przelać do niedużej formy do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i pokroić na porcje.
- Podawać na ciepło lub po ostygnięciu z dodatkiem sosu jogurtowego.