Kaszę gryczaną wymieszaj z tym serem. Rewelacyjne wege kotleciki zrobisz w 20 minut

kotleciki z kaszy gryczanej z fetą
Autor: Shutterstock Chrupiące kotleciki z kaszy gryczanej z fetą to przepyszny obiad nie tylko na piątek.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne wegetariańskie kotleciki z kaszy gryczanej to pomysł na obiad nie tylko na piątek. Przepis warto zapisać, ponieważ wystarczy spróbować ich raz, aby na stałe zagościły w domowym jadłospisie. Kotleciki z kaszy gryczanej, których smak doskonale podkręca słona grecka feta, oczarują nawet mięsożerców. Przygotowanie takiego wege obiadu jest banalnie łatwe i szybkie. Jak więc zrobić pyszne kotleciki z kaszy gryczanej i fety? Poznajcie sprawdzony przepis.

Co dodać do kotletów z kaszy gryczanej?

W tym sprawdzonym przepisie smakowite i sycące kotleciki z kaszy gryczanej robi się z niedrogich i łatwo dostępnych składników. Można je kupić przez cały rok, a przynajmniej połowa potrzebnych produktów zawsze jest w domu.

Sekretnym składnikiem pysznych gryczanych kotletów jest dodatek jednego nieoczywistego produktu. Zwykle wykorzystuje się go do sałatek, ale równie dobry jest w daniach na ciepło. Tym składnikiem jest grecki ser feta, który bardzo smacznie komponuje się z kaszą gryczaną i pozostałymi składnikami.

Co jest potrzebne, aby usmażyć pyszne kotleciki z kaszy gryczanej? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • kasza gryczana
  • ser feta
  • cebula
  • pieczarki
  • bułka tarta
  • jajko
  • natka pietruszki
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Kotleciki z kaszy gryczanej i fety panieruje się w mące pszennej, jajku i bułce tartej. Dzięki temu są przyjemnie chrupiące z zewnątrz, a ich środek jest miękki, pyszny i aromatyczny.

Jak zrobić kotleciki z kaszy gryczanej i fety?

Przepis na domowe kotlety przygotowane z ugotowanej kaszy gryczanej i greckiej fety jest bardzo łatwy. Postępując według zalecań podanych w przepisie, danie uda się już za pierwszym razem i będzie często gościć na waszych stołach.

Jak więc usmażyć kotleciki z kaszy gryczanej i sera feta? Przepis nie jest skomplikowany i składa się z kilku prostych kroków.

  • 1. krok – ugotowanie kaszy gryczanej
  • 2. krok – podsmażenie cebuli i pieczarek
  • 3. krok – wymieszanie kaszy z podsmażonymi pieczarkami z cebulą, fetą, natką pietruszki, bułką tartą i przyprawami
  • 4. krok – uformowanie i panierowanie kotlecików gryczanych z fetą
  • 5. krok – usmażenie kotletów z kaszy gryczanej i fety na patelni

Jaka surówką do kotletów z kaszy gryczanej i fety?

Rewelacyjne kotleciki przyrządzone z kaszy gryczanej i fety to propozycja na pyszny obiad bez mięsa dla całej rodziny. Kotleciki są sycące, więc wystarczy podać do nich domowy sos czosnkowy oraz chrupiącą surówkę. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na domowe surówki, które pysznie łączą się z gryczanymi kotlecikami z fetą.

SKŁADNIKI

  • Kotleciki:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 500 g pieczarek
  • 180 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprzu
  • olej do smażenia

  • panierka:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę gryczaną ugotować i przełożyć do miski. Odstawić do ostygnięcia.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać obrane i starte na tarce pieczarki. Smażyć, aż woda odparuje. Często mieszać. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do kaszy gryczanej dodać pokruszoną na małe kawałki fetę, natkę pietruszki oraz podsmażone pieczarki z cebulą. Wbić jajko, wsypać bułkę tartą i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Z masy formować okrągłe kotleciki i panierować je w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Odkładać na deskę.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z ulubionym sosem i chrupiącą surówką.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej