Tak mizerię robią Czesi. Wystarczy szczypta tego składnika
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Mizeria jest jedną z najłatwiejszych sałatek, które świetnie smakują i pasują do wielu różnych dań. Jednak zamiast klasycznej mizerii warto skorzystać z popularnego w Czechach przepisu. Nasi południowy sąsiedzi przyrządzają tę orzeźwiającą sałatkę z ogórków w nieco inny sposób. Tajnym składnikiem jest produkt, który znajduje się w każdej kuchni. Co to takiego? Poznajcie prosty przepis na pyszną mizerię po czesku.
Mizeria po czesku – składniki
Czesi przyrządzają mizerię w bardzo podobny sposób jak my. Jednak do sałatki z ogórków nie dodają śmietany, ani jogurtu. Lista składników jest krótka i znalazły się na niej dwa popularne warzywa oraz przyprawy. Tym, co odróżnia czeski przepis od polskiego, jest dodatek prostego składnika, który znajduje się w każdej kuchni. Wystarczy szczypta cukru, aby mizeria zyskała nowy i pyszny smak.
Co jest potrzebne, aby przygotować mizerię po czesku w domu? Te składniki są niezbędne:
- świeży zielony ogórek
- cebula
- ocet
- przyprawy – sól, cukier, pieprz
Jak zrobić mizerię po czesku?
Przepis na mizerię pochodzący z Czech nie jest skomplikowany. Przygotowanie pysznej i orzeźwiającej sałatki z ogórków jest łatwe i nie wymaga długiego czasu. Pyszna mizeria w nowej odsłonie jest gotowa w 15 minut, ale warto zrobić ją wcześniej i schłodzić w lodówce, aby smaki dobrze się ze sobą przegryzły.
Jak więc Czesi robią mizerię? Przepis naszych południowych sąsiadów jest bardzo łatwy, a mizeria zawsze się udaje i smakuje każdemu.
- 1. krok – pokrojenie, posolenie i odstawienie ogórka
- 2. krok – wymieszanie ogórka z cebulą
- 3. krok – doprawienie mizerii octem, solą, pieprzem i cukrem
- 4. krok – schłodzenie mizerii po czesku w lodówce
Jak podawać mizerię po czesku?
Domowa mizeria doprawiona cukrem, na którą przepis pochodzi z Czech, to uniwersalna sałatka. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a składniki są w sklepach przez cały rok. Serwuje się ją tak samo jak naszą tradycyjną mizerię. Sałatka z ogórków po czesku sprawdzi się więc jako dodatek do wielu różnych potraw mięsnych, rybnych i wegetariańskich. Pasuje do dań z grilla i piekarnika. To doskonały dodatek do kotletów, pieczonego kurczaka czy smażonych ryb.
SKŁADNIKI
- 1 świeży zielony ogórek
- 2 białe cebule
- kilka kropli octu
- szczypta cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obranego ze skórki ogórka pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć do miski i lekko posolić. Odstawić na 10 minut.
- Do ogórka dodać pokrojoną w piórka cebulę.
- Doprawić szczyptą cukru i pieprzem. Skropić octem. Dokładnie wymieszać.
- Wstawić do lodówki, aby mizeria się schłodziła.
- Podawać jako dodatek do obiadu.