Tak mizerię robią Czesi. Wystarczy szczypta tego składnika

mizeria po czesku
Autor: Shutterstock Zamiast do herbaty dodaj do mizerii. Oto czeski przepis z oryginalnym twistem.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Mizeria jest jedną z najłatwiejszych sałatek, które świetnie smakują i pasują do wielu różnych dań. Jednak zamiast klasycznej mizerii warto skorzystać z popularnego w Czechach przepisu. Nasi południowy sąsiedzi przyrządzają tę orzeźwiającą sałatkę z ogórków w nieco inny sposób. Tajnym składnikiem jest produkt, który znajduje się w każdej kuchni. Co to takiego? Poznajcie prosty przepis na pyszną mizerię po czesku.

Mizeria po czesku – składniki

Czesi przyrządzają mizerię w bardzo podobny sposób jak my. Jednak do sałatki z ogórków nie dodają śmietany, ani jogurtu. Lista składników jest krótka i znalazły się na niej dwa popularne warzywa oraz przyprawy. Tym, co odróżnia czeski przepis od polskiego, jest dodatek prostego składnika, który znajduje się w każdej kuchni. Wystarczy szczypta cukru, aby mizeria zyskała nowy i pyszny smak.

Co jest potrzebne, aby przygotować mizerię po czesku w domu? Te składniki są niezbędne:

Jak zrobić mizerię po czesku?

Przepis na mizerię pochodzący z Czech nie jest skomplikowany. Przygotowanie pysznej i orzeźwiającej sałatki z ogórków jest łatwe i nie wymaga długiego czasu. Pyszna mizeria w nowej odsłonie jest gotowa w 15 minut, ale warto zrobić ją wcześniej i schłodzić w lodówce, aby smaki dobrze się ze sobą przegryzły.

Jak więc Czesi robią mizerię? Przepis naszych południowych sąsiadów jest bardzo łatwy, a mizeria zawsze się udaje i smakuje każdemu.

  • 1. krok – pokrojenie, posolenie i odstawienie ogórka
  • 2. krok – wymieszanie ogórka z cebulą
  • 3. krok – doprawienie mizerii octem, solą, pieprzem i cukrem
  • 4. krok – schłodzenie mizerii po czesku w lodówce

Jak podawać mizerię po czesku?

Domowa mizeria doprawiona cukrem, na którą przepis pochodzi z Czech, to uniwersalna sałatka. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a składniki są w sklepach przez cały rok. Serwuje się ją tak samo jak naszą tradycyjną mizerię. Sałatka z ogórków po czesku sprawdzi się więc jako dodatek do wielu różnych potraw mięsnych, rybnych i wegetariańskich. Pasuje do dań z grilla i piekarnika. To doskonały dodatek do kotletów, pieczonego kurczaka czy smażonych ryb.

SKŁADNIKI

  • 1 świeży zielony ogórek
  • 2 białe cebule
  • kilka kropli octu
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obranego ze skórki ogórka pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć do miski i lekko posolić. Odstawić na 10 minut.
  • Do ogórka dodać pokrojoną w piórka cebulę.
  • Doprawić szczyptą cukru i pieprzem. Skropić octem. Dokładnie wymieszać.
  • Wstawić do lodówki, aby mizeria się schłodziła.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej