Kapusta zasmażana z pieczarkami. Uniwersalny dodatek do kotletów i nie tylko

kapusta zasmażana z pieczarkami
Autor: Shutterstock Jak zrobić kapustę zasmażaną z pieczarkami? Wystarczą 4 składniki i 2 przyprawy.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kapusta zasmażana to pyszny i prosty dodatek do obiadu. Świetnie łączy się z kotletami schabowymi i mielonymi. Może być uzupełnieniem potraw wegetariańskich. W tym sprawdzonym przepisie kapusta zasmażana została wzbogacona o jeden składniki. Są nim znane i lubiane pieczarki, które doskonale łączą się z pozostałymi składnikami. Jak zrobić pyszną i aromatyczną kapustę zasmażaną z pieczarkami? Poznajcie łatwy i szybki przepis.

Jak zrobić kapustę z pieczarkami?

Przepis na pyszną domową kapustę zasmażaną z dodatkiem pieczarek nie jest skomplikowany. Składa się z kilku banalnie prostych kroków. Pyszny dodatek do kotletów i nie tylko robi się błyskawicznie. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć 20 minut. Lista składników jest krótka i znajdują się na niej tylko cztery produkty i dwie przyprawy. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie zwala z nóg.

Przepis na zasmażaną kapustę kiszoną wzbogaconą pieczarkami można podzielić na kilka etapów:

  • 1. etap – podgotowanie kapusty kiszonej
  • 2. etap – podsmażenie cebuli i pieczarek
  • 3. etap – dodanie kapusty kiszonej
  • 4. etap – odstawienie kapusty z pieczarkami pod przykryciem na 15 minut

Jakie przyprawy dodajemy do kapusty z pieczarkami?

W tym sprawdzonym przepisie na wyjątkowo dobrą i oryginalną kapustę kiszoną zasmażaną z pieczarkami danie doprawia się tylko solą i pieprzem. Warto jednak dodać także inne przyprawy. Sprawdzą się te tradycyjne jak liście laurowe, ziele angielskie czy kminek. Kapustę zasmażaną wzbogaci rozmaryn, majeranek lub tymianek.

Jak podawać kapustę zasmażaną z pieczarkami?

Smakowita kapusta zasmażana z pieczarkami to uniwersalny dodatek do obiadu. Świetnie smakuje w chłodnie dni, czyli na jesieni i w zimie. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Wyśmienicie łączy się z kotletami mielonymi i schabowymi. Można serwować ja także do dań głównych wegetariańskich.

Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że kapustę zasmażaną z pieczarkami można wykorzystać do przygotowania innych potraw. Jest pysznym farszem do pierogów, krokietów czy pasztecików. Przepis sprawdzi się więc na święta Bożego Narodzenia. Kapustą zasmażaną z dodatkiem pieczarek można wzbogacić wytrawne drożdżówki czy naleśniki.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Lekko odciśniętą kapustę kiszoną przełożyć do garnka. Wlać wodę i gotować, aż nieco zmięknie.
  • Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
  • Dodać odcedzoną kapustę kiszoną i wymieszać. Wlać kilka łyżek wody, w której się gotowała. Smażyć, aż kapusta stanie się miękka.
  • Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, patelnię z ognia zestawić, przykryć i odstawić na 15 minut.
  • Podawać jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej