Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na danie nie tylko na Wigilię

2022-12-21
Kapusta z grochem: przepis na tradycyjną potrawę wigilijną
Autor: Shutterstock Kapusta z grochem, podawana tradycyjnie na Wigilię, ze względu na swoje prozdrowotne właściwości powinna częściej gościć na naszych stołach.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kapusta z grochem to nieodłączny składnik wigilijnej kolacji. To postne i smaczne danie jest na dodatek bardzo zdrowe, a to ze względu na dużą zawartość kapusty kiszonej. Witaminy w niej zawarte to powód, dla którego powinniśmy sięgać po to danie jak najczęściej, nie tylko raz w roku w Wigilię. A więc do dzieła!

Kapusta z grochem to danie, którego wiele osób unika, ze względu na właściwości wiatropędne. Dlatego proponujemy moczenie grochu z kminkiem, który niweluje częściowo niepożądane efekty wynikające z połączenia kapusty z grochem.

Majeranek również łagodzi wiatropędne działanie kapusty i grochu. Można także go dodać podobnie jak kminek (mielony lub cały) do gotowej już kapusty.

Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą:

Wigilijny groch z kapustą i rybą,

Kapusta z grzybami,

Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami

Kapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy:

Moczka - tradycyjna zupa piernikowa,

Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie

Pierogi z kapustą i grzybami.

SKŁADNIKI

  • 100 g grochu łuskanego
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • masło
  • kminek
  • sól
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groch namoczyć na noc z kminkiem.
  • Następnego dnia groch odcedzić i gotować w nowej wodzie, aż się ugotuje do miękkości.
  • Kapustę poszatkować. Jeśli jest zbyt kwaśna, opłukać wodą.
  • Ugotować kapustę w drugim garnku, połączyć z ugotowanym grochem, dodać listek laurowy.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, wlać do kapusty z grochem.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?