Ewa Wachowicz ma swój patent na najlepsze kotlety z ziemniaków. Są pyszne, aromatyczne i chrupiące

Dieta wegetariańska
W jednym z odcinków swojego programu kulinarnego Ewa Wachowicz pokazała, jak robi pyszne i aromatyczne kotlety ziemniaczane, które skrywają obłędne nadzienie pieczarkowe. Jej receptura od razu stała się hitem. Poznajcie sprawdzony przepis Ewy Wachowicz na chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku kotlety ziemniaczane z pieczarkami, które smakują najlepiej na świecie.
Z czego Ewa Wachowicz robi kotlety ziemniaczane?
Pełne smaku i aromatu kotlety ziemniaczane z grzybowym nadzieniem, na które przepis opracowała Miss Polski, zasługują na specjalne wyróżnienie. Do ich przygotowania Ewa wykorzystuje proste i niedrogie produkty, które można kupić w wielu sklepach przez cały rok.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić takie kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem? Lista składników jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, z których robi się ciasto ziemniaczane, a druga to składniki do grzybowego nadzienia.
- składniki do ciasta ziemniaczanego – ziemniaki, mąka pszenna, jajko, przyprawy
- składniki do farszu grzybowego – pieczarki, cebula, ser pleśniowy, masło klarowane, przyprawy
Jak Ewa Wachowicz robi kotlety ziemniaczane z pieczarkami?
Autorski przepis Ewy Wachowicz na chrupiące kotlety wypełnione wybornym nadzieniem z pieczarek nie jest trudny. Przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale nie wymaga skomplikowanych czynności. Przyrządzone według tego przepisu kotlety z ziemniaków i pieczarek zawsze się udają.
Jak więc zrobić pełne smaku kotlety ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem, tak jak Ewa Wachowicz? Jej przepis jest niezawodny i od razu warto go zapisać.
- 1. krok – ugotowanie ziemniaków i przygotowanie purée
- 2. krok – przygotowanie farszu z pieczarek
- 3. krok – przygotowanie ciasta ziemniaczanego
- 4. krok – uformowanie kotletów ziemniaczanych z pieczarkami
- 5. krok – usmażenie kotletów z ziemniaków i pieczarek na patelni
Przepisy Ewy Wachowicz – prosto i pysznie
Przepisy, które publikuje Ewa Wachowicz, zachwycają pod każdym względem i od razu stają się hitami. Są łatwe, nie wymagają nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych i zawsze się udają. Poniżej znajdziecie inne autorskie receptury Miss Polski na różne dania, które bez problemu zrobicie samodzielnie w domu.
- Dzień zaczynam jak Ewa Wachowicz. Jej koktajl z 2 składników jest pyszny, zdrowy i czyni cuda
- Zrobiłam naleśniki pod beszamelem według przepisu Ewy Wachowicz. Rodzina wciąż prosi o taki obiad
- Ten składnik jest idealny do mielonych. Przepis Ewy Wachowicz zachwyca pod każdym względem
- Mistrzowski dżem Ewy Wachowicz. Mało kto go robi, a naprawdę warto
- Słodkie rogaliki robię tak jak Ewa Wachowicz. Tajemnicą ich smaku jest wyjątkowe nadzienie
SKŁADNIKI
- ciasto ziemniaczane:
- 6 ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
Farsz:- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 plasterki sera pleśniowego
- sól, pieprz
dodatkowo:- bułka tarta do obtoczenia
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
- Odcedzić i rozgnieść na purée za pomocą praski lub tłuczka. Odstawić do ostygnięcia.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać pokruszony ser pleśniowy i smażyć, aż się roztopi. Patelnię zestawić z ognia.
- Do purée ziemniaczanego wbić jajko i wsypać mąkę pszenną. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Zwilżonymi wodą dłońmi nabierać porcje ciasta i rozpłaszczyć je. Na środek nałożyć farsz i zlepić, formując równe kotlety i obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni roztopić masło klarowane i smażyć na nim kolety z obu stron, aż staną się chrupiące i rumiane. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.