Ten składnik jest idealny do mielonych. Przepis Ewy Wachowicz zachwyca pod każdym względem

kotlety z ryżem Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Ewa Wachowicz dodaje do mielonych ten składnik. Są pyszne, soczyste i sycące.
łatwy
30 min
4

Przepisy Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Są proste, a potrawy zawsze się udają i świetnie smakują. Nie inaczej jest z tymi pysznymi kotletami mielonymi. Sekretem ich smaku jest jeden składnik, który sprawia, że obiad jest jeszcze bardziej sycący. Co Ewa Wachowicz dodaje do kotletów mielonych? Poznajcie sprawdzony przepis Miss Polski.

Z czego Ewa Wachowicz robi kotlety mielone?

Przepisy Ewy Wachowicz cieszą się niesłabnącą popularnością. Każda receptura robi szybką karierę w internecie, ponieważ wszystkie potrawy zawsze wychodzą i są pyszne. Jednym z przepisów, który zasługują na specjalne wyróżnienie są kotlety mielone. Smakują wybornie i są sycące. Odpowiada za to jeden dobrze znany wszystkim produkt. Ewa Wachowicz dodaje do mięsa mielonego ugotowany ryż. Ten składnik sprawia, że kotlety smakują przepysznie i są treściwe.

Co jest potrzebne, aby zrobić znakomite kotlety mielone według przepisu Ewy Wachowicz? Lista składników nie jest długa, a produkty są w sklepach przez cały rok. Ich cena nie jest wygórowana, a być może większość z nich macie w domu.

  • mięso mielone z indyka
  • ryż
  • cebula
  • jajko
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

Jak Ewa Wachowicz robi kotlety mielone?

Czy do kotletów mielonych można dodać ryż? Jak się okazuje, do domowych mielonych można dodać ugotowany ryż. Potwierdza to przepis Ewy Wachowicz. Jej receptura na kotlety z mięsa mielonego i ryżu jest łatwy i szybki. Obiad jest gotowy w pół godziny. Przygotowanie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności, więc każdy zrobi je już za pierwszym razem.

Jak zrobić kotlety z ryżu i mięsa mielonego według przepisu Ewy Wachowicz? Postępując krok po kroku, danie uda się i zachwyci smakiem.

  • 1. krok – ugotowanie ryżu
  • 2. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego i ryżu
  • 3. krok – uformowanie kotletów i obtoczenie ich w bułce tartej
  • 4. krok – usmażenie kotletów mielonych z ryżem na patelni

Jak podawać kotlety mielone z ryżem Ewy Wachowicz?

Pyszne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem ryżu to propozycja na rewelacyjny domowy obiad dla całej rodziny. Kotlety przygotowane według przepisu Miss Polski smakują wyśmienicie i są sycące. Warto podać je w sosie. Sprawdzi się sos pomidorowy lub grzybowy. Nie trzeba już gotować ziemniaków czy makaronu, ale warto przygotować chrupiące domowe surówki. Można zrobić miskę pysznej surówki z kapusty kiszonej lub z marchewki. Takie dodatki idealnie podkreślą smak kotletów mielonych z ryżem Ewy Wachowicz.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Do ryżu dodać mięso mielone, podsmażoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i ułożyć na desce.
  • Na patelni roztopić masło klarowane i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z sosem pomidorowym lub grzybowym oraz chrupiącą surówką.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej