Słodkie rogaliki robię tak jak Ewa Wachowicz. Tajemnicą ich smaku jest wyjątkowe nadzienie
Dieta wegetariańska
Przepisy Ewy Wachowicz od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Właśnie podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na wyborne rogaliki, które skrywają pewną słodką niespodziankę. Ich przygotowanie jest proste, a wrażenia smakowe są po prostu obłędne. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi pyszne i idealnie słodkie rogaliki z powidłami śliwkowymi i sprawdźcie je przepis.
Jakie powidła do rogalików?
Tajemnicą smaku wyśmienitych rogalików upieczonych według przepisu Ewy Wachowicz jest nadzienie. W ich środku znajdują się powidła śliwkowe, których smak podkręcają dwa składniki. Kakao i cynamon świetnie łączą się ze słodkimi przetworami ze śliwek, tworząc to pyszne i aromatyczne nadzienie do rogalików.
Z czego Ewa Wachowicz robi słodkie rogaliki?
Miss Polski od lat pokazuje, że gotowanie i pieczenie w domu wcale nie jest takie trudne. Jej przepisy cieszą się uznaniem, ponieważ jej dania obiadowe, przekąski i słodkie wypieki zawsze wychodzą i świetnie smakują. Nie inaczej jest z tymi pysznymi rogalikami wypełnionymi słodkim dodatkiem. Ewa robi je z prostych i łatwo dostępnych składników, które można kupić przez cały rok.
Co jest więc potrzebne, aby upiec znakomite słodkie rogaliki według przepisu Ewy Wachowicz? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- składniki do ciasta – mąka pszenna lub orkiszowa, masło, śmietana, drożdże, cukier trzcinowy, jajka
- składniki do nadzienia – powidła śliwkowe, kakao, cynamon
Jak Ewa Wachowicz robi słodkie rogaliki?
Autorski przepis Ewy ma same zalety. Przygotowanie ciasta na rogaliki nie jest skomplikowane. To ciasto drożdżowe, ale w tym przepisie nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Po wyrobieniu od razu można je rozwałkować i uformować zgrabne rogaliki nadziane powidłami śliwkowymi. Warto pamiętać, aby wszystkie składniki do ciasta na ten słodki wypiek miały temperaturę pokojową. Trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki.
Jak więc upiec wyborne rogaliki z powidłami śliwkowymi? Przepis Ewy Wachowicz jest łatwy i w miarę szybki. Jak się okazuje, rogaliki z ciasta drożdżowego wypełnione aromatycznymi powidłami śliwkowymi wcale nie są takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
- 1. krok – przesypanie do miski mąki, dodanie drożdży i odrobiny cukru, odstawienie na 20 minut
- 2. krok – przygotowanie nadzienia z powideł śliwkowych, kakao i cynamonu
- 3. krok – wrobienie, podzielenie, rozwałkowanie i pokrojenie ciasta na trójkąty
- 4. krok – nałożenie nadzienia i zawinięcie rogalików
- 5. krok – ułożenie rogalików na blasze i upieczenie ich w piekarniku
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 200 g masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 jajka
nadzienie:- powidła z suszonych śliwek
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie i włożyć w nie pokruszone drożdże. Wsypać łyżkę cukru i delikatnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
- Do rondelka przełożyć powidła śliwkowe i podgrzać. Wsypać kakao i cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić.
- Do mąki z drożdżami dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wbić jajka. Wlać śmietaną i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto podzielić na 6 równych części i rozwałkować. Każdą z nich pokroić na 6 trójkątów. Na trójkąty u podstawy nałożyć porcje powideł z kakao i cynamonem. Zwinąć ku wierzchołkowi, formując rogaliki.
- Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem cytrynowym ze szczyptą cynamonu lub oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser na Boże Narodzenie i inne okazje.