Słodkie rogaliki robię tak jak Ewa Wachowicz. Tajemnicą ich smaku jest wyjątkowe nadzienie

rogaliki Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Ewa Wachowicz piecze najlepsze słodkie rogaliki. Jej przepis zachwyca pod każdym względem.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Przepisy Ewy Wachowicz od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Właśnie podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na wyborne rogaliki, które skrywają pewną słodką niespodziankę. Ich przygotowanie jest proste, a wrażenia smakowe są po prostu obłędne. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi pyszne i idealnie słodkie rogaliki z powidłami śliwkowymi i sprawdźcie je przepis.

Jakie powidła do rogalików?

Tajemnicą smaku wyśmienitych rogalików upieczonych według przepisu Ewy Wachowicz jest nadzienie. W ich środku znajdują się powidła śliwkowe, których smak podkręcają dwa składniki. Kakao i cynamon świetnie łączą się ze słodkimi przetworami ze śliwek, tworząc to pyszne i aromatyczne nadzienie do rogalików.

Z czego Ewa Wachowicz robi słodkie rogaliki?

Miss Polski od lat pokazuje, że gotowanie i pieczenie w domu wcale nie jest takie trudne. Jej przepisy cieszą się uznaniem, ponieważ jej dania obiadowe, przekąski i słodkie wypieki zawsze wychodzą i świetnie smakują. Nie inaczej jest z tymi pysznymi rogalikami wypełnionymi słodkim dodatkiem. Ewa robi je z prostych i łatwo dostępnych składników, które można kupić przez cały rok.

Co jest więc potrzebne, aby upiec znakomite słodkie rogaliki według przepisu Ewy Wachowicz? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • składniki do ciasta – mąka pszenna lub orkiszowa, masło, śmietana, drożdże, cukier trzcinowy, jajka
  • składniki do nadzienia – powidła śliwkowe, kakao, cynamon

Jak Ewa Wachowicz robi słodkie rogaliki?

Autorski przepis Ewy ma same zalety. Przygotowanie ciasta na rogaliki nie jest skomplikowane. To ciasto drożdżowe, ale w tym przepisie nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Po wyrobieniu od razu można je rozwałkować i uformować zgrabne rogaliki nadziane powidłami śliwkowymi. Warto pamiętać, aby wszystkie składniki do ciasta na ten słodki wypiek miały temperaturę pokojową. Trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki.

Jak więc upiec wyborne rogaliki z powidłami śliwkowymi? Przepis Ewy Wachowicz jest łatwy i w miarę szybki. Jak się okazuje, rogaliki z ciasta drożdżowego wypełnione aromatycznymi powidłami śliwkowymi wcale nie są takie trudne, jak mogłoby się wydawać.

  • 1. krok – przesypanie do miski mąki, dodanie drożdży i odrobiny cukru, odstawienie na 20 minut
  • 2. krok – przygotowanie nadzienia z powideł śliwkowych, kakao i cynamonu
  • 3. krok – wrobienie, podzielenie, rozwałkowanie i pokrojenie ciasta na trójkąty
  • 4. krok – nałożenie nadzienia i zawinięcie rogalików
  • 5. krok – ułożenie rogalików na blasze i upieczenie ich w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 jajka

  • nadzienie:
  • powidła z suszonych śliwek
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie i włożyć w nie pokruszone drożdże. Wsypać łyżkę cukru i delikatnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
  • Do rondelka przełożyć powidła śliwkowe i podgrzać. Wsypać kakao i cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  • Do mąki z drożdżami dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wbić jajka. Wlać śmietaną i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto podzielić na 6 równych części i rozwałkować. Każdą z nich pokroić na 6 trójkątów. Na trójkąty u podstawy nałożyć porcje powideł z kakao i cynamonem. Zwinąć ku wierzchołkowi, formując rogaliki.
  • Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem cytrynowym ze szczyptą cynamonu lub oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser na Boże Narodzenie i inne okazje.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej