Truskawkowe keto ciasteczka. Dietetyczny deser w 10 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ketomaniacy, przygotujcie się na eksplozję smaku. Keto ciasteczka z dodatkiem pysznych truskawek zachwycą nie tylko smakiem, ale i łatwością przygotowania. Są pyszne, słodkie w sam raz i do zrobienia w kilka minut. Poznajcie sprawdzony przepis na keto ciasteczka z truskawkami, którym nie można się oprzeć.
Z czego zrobić keto ciasteczka z truskawkami?
Do przygotowania domowych lekkich ciasteczek z dodatkiem truskawek potrzebnych jest sześć produktów:
- mąka migdałowa – można ją jeść na surowo lub po obróbce termicznej
- truskawki – pyszne i niskokaloryczne owoce sezonowe
- erytrytol – zdrowy zamiennik białego cukru
- masło – tłuszcz potrzebny w diecie keto
- ekstrakt waniliowy – aromatyczny dodatek, który podkręca smak
- wiórki kokosowe – idealne do dekoracji ciasteczek
Jak zrobić keto ciasteczka z truskawkami?
Przyrządzenie pysznego dietetycznego deseru w truskawkowym smaku jest proste i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Mąkę migdałową miesza się ze słodzikiem, masłem i ekstraktem waniliowym oraz musem truskawkowym. Z masy formule się kulki, część obsypuje się wiórkami kokosowymi, układa na desce i wstawia do lodówki. Po schłodzeniu dietetyczny deser jest gotowy i już można się zajadać pysznymi ciasteczkami.
Kiedy podawać keto ciasteczka z truskawkami?
Ciasteczka truskawkowe, które dozwolone są na diecie ketogenicznej, to pomysł na pyszny i lekki deser. Najlepiej smakują z dodatkiem świeżych truskawek, ale można je robić przez cały rok. Poza sezonem sprawdzą się mrożone truskawki. Ciasteczka można zabrać ze sobą na wynos i zjeść między posiłkami, ponieważ są doskonałym zdrowym zamiennikiem gotowych przekąsek. Kuleczki z truskawkami zachowują świeżość do trzech dni, pod warunkiem że przechowuje się je w lodówce.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki twardych truskawek
- 1/4 szklanki erytrytolu
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 2 łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę migdałową i erytrytol. Wlać roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszać do połączenia składników.
- Umyte i pozbawione szypułek truskawki zmiksować na gładko. Dodać do masy i wymieszać.
- Z ciasta formować równe okrągłe kuleczki i układać je na desce lub talerzu. Połowę obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na godzinę.
- Podawać na deser. Przechowywać w lodówce do 3 dni.