Pyszne i aromatyczne cynamonki robię w 10 minut. To najlepsza słodka przekąska na jesień
Dieta wegetariańska
Czy można zrobić cynamonki bez drożdży? Jak się okazuje, pyszne i idealnie słodkie cynamonowe bułeczki można zrobić bez ciasta drożdżowego. Zamiast niego wykorzystuje się gotowy produkt, który można kupić w wielu sklepach. Dzięki temu zrobienie domowych cynamonek jest o wiele krótsze. Poznajcie prosty i ekspresowy przepis na cynamonki bez drożdży.
Z czego zrobić cynamonki bez drożdży?
Bułeczki cynamonowe w kształcie ślimaczków znane są prawie na całym świecie. Pierwsze przepisy na cinnamon rolls opracowali Szwedzi, którzy nazywają je kanelbulle. Popularne są także w USA, Niemczech, Danii, Norwegii i Finlandii. Tradycyjnie piecze się je z ciasta drożdżowego, które wymaga czasu i cierpliwości. Istnieje jednak prosty patent, aby znacznie skrócić czas przygotowania. Zamiast wyrabiać ciasto na drożdżach i czekać, aż wyrośnie, można wykorzystać produkt, który jest dostępny w wielu sklepach. W tym przepisie cynamonki robi się z lawasza, czyli ormiańskiego podpłomyka.
Jak zrobić cynamonki bez drożdży?
Upieczenie domowych bułeczek cynamonowych z lawasza jest łatwe i szybkie. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Tyle samo trwa pieczenie. Pyszne i w sam raz słodkie cynamonki bez drożdży są więc gotowe w 20 minut.
Jak zrobić doskonałe domowe cynamonki bez drożdży? Przepis, w którym zamiast ciasta drożdżowego wykorzystuje się lawasz, jest łatwy i błyskawiczny. Wystarczy postępować według przepisu, a cynamonki z lawasza udadzą się za pierwszym razem i zachwycą smakiem.
- 1. krok – przygotowanie masła cynamonowego
- 2. krok – posmarowanie lawasza masłem cynamonowym
- 3. krok – zwinięcia lawasza w roladę i pokrojenie na mniejsze kawałki
- 4. krok – przełożenie cynamonek do formy do pieczenia
- 5. krok – upieczenie cynamonek w piekarniku
Jak zrobić masę na cynamonki?
Sekretem smaku wyśmienitych bułeczek cynamonowych jest masa, która kryje się w ich środku. To masło cynamonowe, które sprawia, że cynamonki bez drożdży są aromatyczne i tak dobre. Do jego przygotowania potrzebne jest masło, cynamon i cukier trzcinowy. Roztopione masło miesza się z cynamonem i cukrem, a następnie smaruje arkusz lawasza.
Jak podawać cynamonki bez drożdży?
Szybkie cynamonki bez drożdży urzekają smakiem i obłędnym aromatem, który czuć już w czasie pieczenia. To pomysł na słodkie śniadanie. Idealnie komponują się ze świeżo zaparzoną kawą. Cynamonki upieczone według tego przepisu sprawdzą się także na deser i jako słodka przekąska między posiłkami. Świetnie zastąpią słodkie bułeczki ze sklepu i gotowe przekąski. Cynamonki bez drożdży można też zabrać ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówki.
Upieczone i ostudzone cynamonki bez drożdży można udekorować lukrem. Sprawdzi się też cukier puder lub polewa czekoladowa.
SKŁADNIKI
- 1 arkusz lawasza
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni roztopić masło i przelać do średniej miseczki.
- Wsypać cynamon i cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszać.
- Na blacie rozwinąć arkusz lawasza i posmarować go cynamonowym masłem. Zwinąć w roladę, zaczynając od krótszego boku. Następnie pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około 2 cm.
- Cynamonki ułożyć obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 10 minut.
- Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Cynamonki można udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.