Na Boże Narodzenie piekę te wyborne ciasteczka. Są tak dobre dzięki 2 dodatkom
Dieta wegetariańska
Kruche ciasteczka są pyszne i w wielu domach piecze się je na święta Bożego Narodzenia. Zamiast klasycznych maślanych w tym roku warto upiec je w nieco innej wersji. Wyborne i idealnie kruche ciasteczka kakaowo-cynamonowe smakują obłędnie i podbiją każde podniebienie. Przekonajcie się sami i sprawdźcie świąteczny przepis na doskonałe ciasteczka kakaowe z cynamonem.
Z czego zrobić ciasteczka kakaowo-cynamonowe?
Aby upiec domowe kruche ciasteczka na Boże Narodzenie, potrzebne są proste składniki. Są łatwo dostępne nawet w małych sklepach osiedlowych, więc można je zrobić nawet w ostatniej chwili. Na liście składników nie ma białego cukru. Zamiast niego dodaje się zdrowszy cukier trzcinowy. Sprawdzi się też ksylitol lub erytrytol.
Co jest niezbędne, aby upiec pyszne świąteczne ciasteczka na Boże Narodzenie? Lista składników jest krótka. Znalazło się na niej tylko siedem produktów oraz szczypta soli.
- mąka pszenna
- masło
- kakao
- cukier trzcinowy
- cukier z wanilią
- cynamon
- żółtko
Jak zrobić ciasteczka kakaowo-cynamonowe?
Kruche ciasteczka to jeden z najpopularniejszych świątecznych deserów. Przepis na ten wyborny przysmak nie jest trudny, a przygotowanie nie wymaga długich godzin w kuchni. Warto jednak pamiętać, że ciasteczka kakaowe z cynamonem robi się z ciasta kruchego. Po wyrobieniu trzeba je schłodzić w lodówce przez pół godziny. Zaletą tego przepisu jest to, że ciasto można zrobić wcześniej i je zamrozić. Przed świętami wystarczy je rozmrozić i dalej postępować według przepisu.
Jak więc robi się aromatyczne ciasteczka kakaowe z dodatkiem cynamonu? To tylko kilka bardzo łatwych kroków. Ciasto kruche można wyrobić ręcznie lub skorzystać z pomocy miksera czy robota planetarnego. Przydadzą się także foremki do wykrojenia ciasteczek w świątecznych kształtach.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – dodanie zimnego masła i wyrobienie kruchego ciasta
- 3. krok – schłodzenie ciasta w lodówce
- 4. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie ciasteczek
- 5. krok – upieczenie ciasteczek kakaowych z cynamonem w piekarniku
Jak podawać ciasteczka kakaowo-cynamonowe?
Wyborne i idealnie kruche ciasteczka z kakao i cynamonem to najlepsza słodka przekąska na Boże Narodzenie. To znakomity deser po świątecznym obiedzie i słodki dodatek do aromatycznej kawy, likieru krówkowego czy tradycyjnego kompotu z suszu.
Upieczone i ostudzone ciasteczka kakaowo-cynamonowe można dodatkowo udekorować. Sprawdzi się lukier królewski lub cytrynowy, polewa czekoladowa czy cukier puder.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, cukier z wanilią, kakao i cynamon oraz szczyptę soli. Wymieszać.
- Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i posiekać, aż powstanie kruszonka.
- Dodać żółtko i za pomocą miksera lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto.
- Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Zimne ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Za pomocą foremek w świątecznych kształtach wykroić ciasteczka. Ułożyć na w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 15 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku lub puszce.
- Podawać na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia.