Keto kokosanki - jak przygotować pyszne ciasteczka bez mąki i cukru
2022-04-26
łatwy
35 min
4
Coraz więcej osób decyduje się na niemal całkowite wyeliminowanie z diety węglowodanów na rzecz białka i tłuszczu. I choć dieta jest smaczna i skuteczna, to stosującym się do jej zasad osobom niekiedy brakuje czegoś słodkiego. Rozwiązaniem są słodycze na bazie dozwolonych składników, na przykład keto kokosanki.
SKŁADNIKI
- 40 masła
- 40 g oleju kokosowego
- 1 niepełna szklanka maki kokosowej
- 1 niepełna szklanka słodziku w proszku (ksylitol, erytrol, stewia)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1 łyżka mleka migdałowego
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło i olej kokosowy utrzeć z zamiennikiem cukru na lekka, puszystą masę.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia solą.
- Suche składniki dodać do masy maślanej i dokładnie połączyć.
- Na koniec dodać jajka, mleko kokosowe i wanilię.
- Dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego wyciskać na wyłożoną papierem blaszkę niewielkie kleksiki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 min.
- Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić.
Dieta dla osób z nadczynnością tarczycy
Polecamy:
Dieta ketogenna: dieta bogatotłuszczowa i ubogowęglowodanowa tylko pod kontrolą lekarza
Pyszna zapiekanka z tartej marchwi i twarogu: marchewkowy sernik keto bez mąki
Keto kotlety z piersi kurczaka i sera mozzarella