Keto kotlety z piersi kurczaka i sera mozzarella [GALERIA ZDJĘĆ]

Keto kotlety z piersi kurczaka i sera mozzarella [GALERIA ZDJĘĆ]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne kotlety z mielonego filetu drobiowego i tartego sera mozzarella

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Keto kotlety z piersi kurczaka i sera mozzarella to łatwy sposób na pyszny obiad. Są sycące i świetnie smakują. Doskonały pomysł dla każdego, kto chce lub potrzebuje zwiększyć dawkę tłuszczu i białka w swojej diecie. Wypróbujcie ten przepis koniecznie! 

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z filetu drobiowego

  • 1/4 szklanki mąki migdałowej bardzo drobno zmielonej

  • 1 jajko, lekko ubite

  • 50 g mozzarelli, startej na tarce

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce wymieszaj mielone mięso, mąkę migdałową, startą mozzarellę i rozkłócone jajko. 

  • Przypraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj. Na tym etapie można dodać świeżych ziół: koperku, natki pietruszki, szczypiorku lub tymianku.

  • Dłońmi zwilżonymi oliwą lub olejem formuj niewielkie kotleciki na 2 kęsy. 

  • Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. 

  • Podawaj z zieloną sałatą i sosem jogurtowym. 

Zalety i wady diety keto

Dieta ketogenna to dieta bogatotłuszczowa i ubogowęglowodanowa. Oznacza to, że jadłospis bazuje na tłuszczu pod każdą postacią oraz białka i niewielkim stopniu węglowodanach. Zatem główne składniki diety ketogenicznej to tłuszcze, mięso, ryby i nabiał oraz bogate w tłuszcze orzechy i pestki. Brzmi nieźle. Ale nie każdy może sobie pozwolić na taką dietę. Wysokie spożycie tłuszczy obciąża układ pokarmowy, a białek nerki. Dlatego dietę ketogenną należy stosować pod kontrolą lekarza. Co prawda szybko się chudnie stosując taką dietę, ale równie szybko można przybyć po odstawieniu diety. 

Kilka sprytnych trików by jeść mniej

Przygotowując posiłki starajcie się, aby były atrakcyjne wizualnie. Cieszcie się nimi bez otoczki "muszę", "powinnam/powinienem", "tak trzeba". Przygotowując kotlety z mięsa mielonego lepiej zrobić kilka mniejszych, niż jeden duży. Małe kotlety na 2 kęsy lepiej się prezentują. A poza tym zawsze możecie sobie powiedzieć: "zjadłam/zjadłem aż 6 kotletów". 

Wybierajcie również mniejsze talerze, najlepiej w kolorze niebieskim. To podobno działa uspokajająco na system nerwowy. Nie żałujcie sobie zielonych warzyw liściastych, które mają mało kalorii, a wypełniają żołądek i wspomagają trawienie, nie mówiąc już o zbawiennych związkach odżywczych, które zawierają. 

Od czasu do czasu pozwólcie sobie na deser. Na przykład marchewkowy sernik bez mąki, czy puszysty sernik bez mąki i kaszy manny.

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4