Genialnie proste śliwki w cieście francuskim to hit późnego lata!

Genialnie proste śliwki w cieście francuskim to hit późnego lata!
Autor: Shutterstock Śliwki w cieście francuskim i świeże owoce na drewnianym stole.
łatwy
20 min
6

Dieta wegetariańska

Sierpień i wrzesień to miesiące kiedy śliwki odmieniamy przez wszystkie przypadki - desery i przetwory ze śliwek to fantastyczne smaki drugiej połowy lata. Śliwki smakują znakomicie z każdym niemal rodzajem ciasta, drożdżowe, kruche, jogurtowe, ucierane - każde z nich dzięki dodatkowi śliwek zyskuje nowy smak i charakter. Ale najprostsze do przygotowania są śliwki w cieście francuskim.

Jakie śliwki zapiekać w cieście francuskim?

Do przygotowania śliwek w cieście francuskim można użyć dowolnego gatunku śliwek, świetnie nadają się do tego węgierki, mirabelki, renklody czy lubaszki. Ważne, aby nie były one nadmiernie dojrzałe, wtedy zachowają podczas pieczenia nieco swojej pierwotnej sprężystości i nie rozpadną się całkowicie. To oczywiście w sezonie. Poza sezonem można użyć śliwek suszonych lub powideł do wypełnienia ciasteczek.

Cukier, wanilia i cynamon do śliwek

Wanilia i cynamon cudnie komponują się ze smakiem śliwek, podkreślają go i wyciągają ukryte smakowe nuty. Jeśli jednak nie przepadasz za nimi nic nie szkodzi, można je pominąć w przepisie. Z kolei cukier trzeba dawkować w zależności od tego, jak słodkie są owoce. Jeśli nie są jeszcze zupełnie dojrzałe, warto dać go nieco więcej. Z kolei do mocno dojrzałych słodkich śliwek trzeba ograniczyć jego ilość lub w ogóle go pominąć w nadzieniu, a w razie potrzeby posypać delikatnie ciasteczka po wierzchu cukrem pudrem.

Przepis na śliwki w cieście francuskim

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg śliwek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, wypestkować pokroić w ćwiartki lub ósemki.
  • Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym i cynamonem.
  • Ciasto pokroić na niewielkie trójkąty, na każdym położyć 2-3 kawałki śliwki.
  • Owoce posypać mieszanką cukru, wanilii i cynamonu.
  • Ciasto zwinąć w ruloniki, sklepić brzegi i uformować kształt rogalika lub spiralki.
  • Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  • Piec ok 20 minut, aż ciasto się delikatnie zezłoci.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej