Cantucci z pistacjami. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do kawy lub wina

cantucci z pistacjami
Autor: Shutterstock Cantucci z pistacjami to włoskie ciasteczka, które urzekają smakiem.
łatwy
60 min
10

Cantucci to małe włoskie ciasteczka, które przyjemnie chrupią w trakcie jedzenia. Aby ich spróbować nie trzeba jednak udawać się w daleką podróż do Włoch. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi bez problemu upieczecie doskonałe cantucci z pistacjami w domu.

Cantucci – co to jest?

Jest to rodzaj ciasteczek podobnych do naszych herbatników. Pierwsze przepisy prawdopodobnie powstały we Włoszech, a dokładniej w Prato w Toskanii. Robi się je z mąki, jajek, cukru i proszku do pieczenia. Dodaje się różnego rodzaju orzechy i bakalie. Ciasto ma urzekający aromat pomarańczy i wanilii. Sekretem cantucci jest sposób pieczenia. Ciasto piecze się dwa razy. Sprawia to, że ciasteczka są suche i wyjątkowo kruche, ale też twarde. Dzięki podwójnemu pieczeniu zachowują świeżość i można przechowywać je dość długo.

Przepis na cantucci

  • To łatwy przepis na typowy włoski wypiek. Zrobienie i upieczenie nie jest trudne, a dzięki tej sprawdzonej recepturze można je zrobić w domu.
  • Czas przygotowania nie jest długi. Wyrobienie ciasta i podwójne pieczenie zajmują niewiele ponad godzinę.
  • Wszystkie produkty, które są potrzebne do zrobienia cantucci, są w naszych sklepach przez cały rok.
  • Z podanych w przepisie proporcji składników wychodzi około 50 chrupiących włoskich ciasteczek.
  • Ciasto można wzbogacić migdałami, żurawiną lub rodzynkami.

Z czym podawać cantucci?

Ciasteczka świetnie smakują na deser. Są też pyszną przekąską między posiłkami. Cantucci najlepiej jeść tak, jak robią to Włosi. Jak się je cantucci? Mieszkańcy słonecznej Italii ciasteczka maczają w kawie, herbacie lub słodkim winie i rozkoszują się ich obłędnym smakiem. Do cantucci najlepiej pasuje Vin Santo. To słodkie włoskie wino, które wytwarza się z rodzynek.

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki pszennej 00
  • 275 g drobnego cukru
  • 180 g miękkiego masła
  • 100 g pistacji bez łupinek
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawać po jednym jajku. Stopniowo dodawać suche składniki i miksować do połączenia. Dodać ekstrakt waniliowy, pistacje i skórkę pomarańczową. Wyrobić zwarte i elastyczne ciasto, posypując mąką.
  • Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować wałek o szerokości około 5 cm, lekko go spłaszczyć i z każdej strony posypać cukrem pudrem. Ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec około 30 minut. W tym czasie wierzch powinien lekko popękać i zarumienić się. Blachę wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i ostawić na 10 minut.
  • Każdy wałek pokroić na kawałki o szerokości około 1 cm. Kawałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec około 20 minut. W połowie pieczenia przełożyć na drugą stronę. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Drugie pieczenie najlepiej jest zrobić na dwóch blachach.
  • Podawać na deser lub jako przekąskę w ciągu dnia.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
więcej