Jakie są rodzaje kawy?
Espresso – to bardzo mocna, esencjonalna kawa. Otrzymywana za pomocą urządzenia przetłaczającego parę przez osady drobno zmielonej kawy. Espresso serwuje się w małej filiżance. Często ze szklanką niegazowanej, zimnej wody.
Americano – espresso rozcieńczone gorącą wodą. Przypomina popularną w Polsce kawę.
Doppio – to, zgodnie z nazwą, podwójne espresso.
Caffe latte – pod tą nazwą kryje się kawa na bazie świeżo zaparzonego espresso. Szklankę uzupełnia się ciepłym, spienionym mlekiem. Na wierzchu może pojawić się posypka z kakao lub startej czekolady.
Latte macchiato – bardzo słaba kawa. Do gorącego mleka dodaje się niewielką ilość espresso.
Espresso macchiato – espresso z „kroplą” ciepłego mleka.
Cappuccino – espresso rozcieńczone mlekiem, z zachowaniem proporcji: jedna część kawy, dwie części mleka.
Espresso ristretto – smakuje jeszcze wyraziściej niż espresso. Urządzenie do parzenia kawy wyłącza się chwilę wcześniej niż w przypadku tradycyjnego espresso. Dzięki temu kawa jest bardziej intensywna i aromatyczna.
Espresso romano – to espresso wzbogacone odrobiną soku cytrynowego.
Con panna – espresso ze świeżą bitą śmietaną.
Mokka – to połączenie trzech składowych: espresso, gorącej czekolady, gorącego mleka.
