Latte, macchiato, americano... Jakie są rodzaje kawy? Czym się od siebie różnią?
Wybierasz się do Włoch albo do kafejki za rogiem? Pomożemy ci wybrać pyszną kawę. Oto skrótowy przewodnik po napojach kawowych. Przydatny zwłaszcza w Italli, gdzie zamówiwszy "coffee", otrzymasz espresso.
Jakie są rodzaje kawy?
Espresso – to bardzo mocna, esencjonalna kawa. Otrzymywana za pomocą urządzenia przetłaczającego parę przez osady drobno zmielonej kawy. Espresso serwuje się w małej filiżance. Często ze szklanką niegazowanej, zimnej wody.
Americano – espresso rozcieńczone gorącą wodą. Przypomina popularną w Polsce kawę.
Doppio – to, zgodnie z nazwą, podwójne espresso.
Caffe latte – pod tą nazwą kryje się kawa na bazie świeżo zaparzonego espresso. Szklankę uzupełnia się ciepłym, spienionym mlekiem. Na wierzchu może pojawić się posypka z kakao lub startej czekolady.
Latte macchiato – bardzo słaba kawa. Do gorącego mleka dodaje się niewielką ilość espresso.
Espresso macchiato – espresso z „kroplą” ciepłego mleka.
Cappuccino – espresso rozcieńczone mlekiem, z zachowaniem proporcji: jedna część kawy, dwie części mleka.
Espresso ristretto – smakuje jeszcze wyraziściej niż espresso. Urządzenie do parzenia kawy wyłącza się chwilę wcześniej niż w przypadku tradycyjnego espresso. Dzięki temu kawa jest bardziej intensywna i aromatyczna.
Espresso romano – to espresso wzbogacone odrobiną soku cytrynowego.
Con panna – espresso ze świeżą bitą śmietaną.
Mokka – to połączenie trzech składowych: espresso, gorącej czekolady, gorącego mleka.