Latte, macchiato, americano... Jakie są rodzaje kawy? Czym się od siebie różnią?

2016-09-20 16:21

Wybierasz się do Włoch albo do kafejki za rogiem? Pomożemy ci wybrać pyszną kawę. Oto skrótowy przewodnik po napojach kawowych. Przydatny zwłaszcza w Italli, gdzie zamówiwszy "coffee", otrzymasz espresso.

co-to-jest-latte-macchiato.jpg
Autor: pixabay.com Jaka jest twoja ulubiona kawa?

Jakie są rodzaje kawy?

Espresso – to bardzo mocna, esencjonalna kawa. Otrzymywana za pomocą urządzenia przetłaczającego parę przez osady drobno zmielonej kawy. Espresso serwuje się w małej filiżance. Często ze szklanką niegazowanej, zimnej wody.

Americano – espresso rozcieńczone gorącą wodą. Przypomina popularną w Polsce kawę. 

Doppio – to, zgodnie z nazwą, podwójne espresso. 

Caffe latte – pod tą nazwą kryje się kawa na bazie świeżo zaparzonego espresso. Szklankę uzupełnia się ciepłym, spienionym mlekiem. Na wierzchu może pojawić się posypka z kakao lub startej czekolady. 

Latte macchiato – bardzo słaba kawa. Do gorącego mleka dodaje się niewielką ilość espresso. 

Espresso macchiato – espresso z „kroplą” ciepłego mleka. 

Cappuccino – espresso rozcieńczone mlekiem, z zachowaniem proporcji: jedna część kawy, dwie części mleka.

Espresso ristretto – smakuje jeszcze wyraziściej niż espresso. Urządzenie do parzenia kawy wyłącza się chwilę wcześniej niż w przypadku tradycyjnego espresso. Dzięki temu kawa jest bardziej intensywna i aromatyczna. 

Espresso romano – to espresso wzbogacone odrobiną soku cytrynowego.

Con panna – espresso ze świeżą bitą śmietaną.

Mokka – to połączenie trzech składowych: espresso, gorącej czekolady, gorącego mleka.

Coffee time is anytime? Jak zaparzyć taką kawę?
Pytanie 1 z 10
Espresso to
Kawa