Wielkanocna babka szpinakowa urzeka smakiem. To pyszne zielone ciasto robię w 5 krokach

babka szpinakowa
Autor: Shutterstock, Shutterstock Wyborna babka szpinakowa na Wielkanoc jest szybka i nie wymaga wyrastania.
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Wśród przepisów na pyszne i oryginalne ciasta na Wielkanoc znajduje się jeden, który jest wyjątkowy. To przepis na babkę szpinakową, która urzeka już samym wyglądem. Dzięki dodatkowi szpinaku ma obłędny zielony kolor. Ciasto smakuje wyśmienicie i pobije każde podniebienie. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich podczas tych wiosennych świąt, wybierzcie przepis na pyszną babkę szpinakową.

Z czego zrobić babkę szpinakową?

Lista składników, które niezbędne są, aby upiec doskonałą babkę na Wielkanoc, nie jest długa. Potrzebne są proste produkty, które z łatwością można kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Zaletą tego słodkiego wielkanocnego wypieku jest to, że ciasto nie wyrasta na drożdżach, co znacznie skraca czas przygotowania. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i upiec pyszną babkę w piekarniku. Produkty powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy wcześniej wyjąć je z lodówki.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić to tradycyjne wielkanocne ciasto w oryginalnym wydaniu? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • świeży szpinak
  • limonka
  • cukier
  • jajka
  • olej
  • mleko
  • cukier z wanilią
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Jak zrobić babkę szpinakową?

Przepis na pyszną i obłędnie zieloną babkę z dodatkiem świeżego szpinaku jest łatwy. Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście babki na Święta Wielkanocne, z tym przepisem wypiek uda się już za pierwszym razem. Wszystkie czynności są proste i nie wymagają długich godzin w kuchni.

Jak więc upiec pyszną domową babkę ze szpinakiem? Oto jak należy postępować, aby babka udała się na piątkę z plusem:

  • 1. krok – zmiksowanie szpinaku z olejem i otartą skórką z limonki
  • 2. krok – ubicie jajek z solą, cukrem z wanilią i cukrem
  • 3. krok – połączenie masy jajecznej ze szpinakową
  • 4. krok – połączenie zielonej masy z mąką i pozostałymi składnikami
  • 5. krok – przelanie ciasta do formy z kominem i upieczenie babki w piekarniku

Jak podawać babkę szpinakową?

To pyszne zielone ciasto to doskonały wybór na Wielkanoc. Babka wzbogacona szpinakiem ma cudowny kolor, jest pyszna i idealnie słodka. Na pewno zrobi oszałamiającą karierę na świątecznym stole.

Upieczoną i ostudzoną babkę z dodatkiem świeżego szpinaku warto odpowiednio udekorować. Idealnym dodatkiem są polewy. Sprawdzi się polewa z białej czekolady lub klasyczna z ciemnej. Zieloną babkę można też ozdobić lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 180 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 50 ml mleka
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 1 limonka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyty i osuszony szpinak posiekać i przełożyć do blendera. Wlać olej i dodać skórkę otartą z limonki. Zblendować na gładką i jednolitą masę.
  • Jajka wbić do miski. Wsypać cukier z wanilią i szczyptę soli. Ubić, aż jajka staną się jasne.
  • Cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier. Ubijać około 3 minut.
  • Do masy jajecznej dodać zmiksowany szpinak. Wlać mleko i sok z limonki. Wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować.
  • Podawać na deser z okazji Świąt Wielkanocnych.
Wielkanocna babka drożdżowa
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej