Wielkanocna babka szpinakowa. Pyszne zielone ciasto w 5 krokach

babka szpinakowa
Autor: Shutterstock Wyborna babka szpinakowa na Wielkanoc jest szybka i nie wymaga wyrastania.
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Wśród przepisów na pyszne i oryginalne ciasta na Wielkanoc znajduje się jeden, który jest wyjątkowy. To przepis na babkę szpinakową. To tradycyjne wielkanocne ciasto urzeka już samym wyglądem. Dzięki dodatkowi szpinaku ma obłędny zielony kolor. Ciasto smakuje wyśmienicie i pobije każde podniebienie. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich podczas tych wiosennych świąt, wybierzcie przepis na pyszną babkę szpinakową.

Z czego zrobić babkę szpinakową?

Lista składników, które niezbędne są, aby upiec doskonałą babkę na Wielkanoc, nie jest długa. Potrzebne są proste produkty, które z łatwością można kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Zaletą tego słodkiego wielkanocnego wypieku jest to, że ciasto nie wyrasta na drożdżach, co znacznie skraca czas przygotowania. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i upiec pyszną babkę w piekarniku. Produkty powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy wcześniej wyjąć je z lodówki.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić to tradycyjne wielkanocne ciasto w oryginalnym wydaniu? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • świeży szpinak
  • limonka
  • cukier
  • jajka
  • olej
  • mleko
  • cukier z wanilią
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Jak zrobić babkę szpinakową?

Przepis na pyszną i obłędnie zieloną babkę z dodatkiem świeżego szpinaku jest łatwy. Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście babki na Święta Wielkanocne, z tym przepisem wypiek uda się już za pierwszym razem. Wszystkie czynności są proste i nie wymagają długich godzin w kuchni.

Jak więc upiec pyszną domową babkę ze szpinakiem? Oto jak należy postępować, aby babka udała się na piątkę z plusem:

  • 1. krok – zmiksowanie szpinaku z olejem i otartą skórką z limonki
  • 2. krok – ubicie jajek z solą, cukrem z wanilią i cukrem
  • 3. krok – połączenie masy jajecznej ze szpinakową
  • 4. krok – połączenie zielonej masy z mąką i pozostałymi składnikami
  • 5. krok – przelanie ciasta do formy z kominem i upieczenie babki w piekarniku

Jak podawać babkę szpinakową?

To pyszne zielone ciasto to doskonały wybór na Wielkanoc. Babka wzbogacona szpinakiem ma cudowny kolor, jest pyszna i idealnie słodka. Na pewno zrobi oszałamiającą karierę na świątecznym stole.

Upieczoną i ostudzoną babkę z dodatkiem świeżego szpinaku warto odpowiednio udekorować. Idealnym dodatkiem są polewy. Sprawdzi się polewa z białej czekolady lub klasyczna z ciemnej. Zieloną babkę można też ozdobić lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 180 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 50 ml mleka
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 1 limonka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyty i osuszony szpinak posiekać i przełożyć do blendera. Wlać olej i dodać skórkę otartą z limonki. Zblendować na gładką i jednolitą masę.
  • Jajka wbić do miski. Wsypać cukier z wanilią i szczyptę soli. Ubić, aż jajka staną się jasne.
  • Cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier. Ubijać około 3 minut.
  • Do masy jajecznej dodać zmiksowany szpinak. Wlać mleko i sok z limonki. Wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować.
  • Podawać na deser z okazji Świąt Wielkanocnych.
Wielkanocna babka drożdżowa
Anna Szulc-Górska
więcej