Wielkanocna babka szpinakowa urzeka smakiem. To pyszne zielone ciasto robię w 5 krokach

Dieta wegetariańska
Wśród przepisów na pyszne i oryginalne ciasta na Wielkanoc znajduje się jeden, który jest wyjątkowy. To przepis na babkę szpinakową, która urzeka już samym wyglądem. Dzięki dodatkowi szpinaku ma obłędny zielony kolor. Ciasto smakuje wyśmienicie i pobije każde podniebienie. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich podczas tych wiosennych świąt, wybierzcie przepis na pyszną babkę szpinakową.
Z czego zrobić babkę szpinakową?
Lista składników, które niezbędne są, aby upiec doskonałą babkę na Wielkanoc, nie jest długa. Potrzebne są proste produkty, które z łatwością można kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Zaletą tego słodkiego wielkanocnego wypieku jest to, że ciasto nie wyrasta na drożdżach, co znacznie skraca czas przygotowania. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i upiec pyszną babkę w piekarniku. Produkty powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy wcześniej wyjąć je z lodówki.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić to tradycyjne wielkanocne ciasto w oryginalnym wydaniu? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna
- świeży szpinak
- limonka
- cukier
- jajka
- olej
- mleko
- cukier z wanilią
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Jak zrobić babkę szpinakową?
Przepis na pyszną i obłędnie zieloną babkę z dodatkiem świeżego szpinaku jest łatwy. Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście babki na Święta Wielkanocne, z tym przepisem wypiek uda się już za pierwszym razem. Wszystkie czynności są proste i nie wymagają długich godzin w kuchni.
Jak więc upiec pyszną domową babkę ze szpinakiem? Oto jak należy postępować, aby babka udała się na piątkę z plusem:
- 1. krok – zmiksowanie szpinaku z olejem i otartą skórką z limonki
- 2. krok – ubicie jajek z solą, cukrem z wanilią i cukrem
- 3. krok – połączenie masy jajecznej ze szpinakową
- 4. krok – połączenie zielonej masy z mąką i pozostałymi składnikami
- 5. krok – przelanie ciasta do formy z kominem i upieczenie babki w piekarniku
Jak podawać babkę szpinakową?
To pyszne zielone ciasto to doskonały wybór na Wielkanoc. Babka wzbogacona szpinakiem ma cudowny kolor, jest pyszna i idealnie słodka. Na pewno zrobi oszałamiającą karierę na świątecznym stole.
Upieczoną i ostudzoną babkę z dodatkiem świeżego szpinaku warto odpowiednio udekorować. Idealnym dodatkiem są polewy. Sprawdzi się polewa z białej czekolady lub klasyczna z ciemnej. Zieloną babkę można też ozdobić lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki tortowej
- 200 g świeżego szpinaku
- 180 g cukru
- 150 ml oleju
- 50 ml mleka
- 4 jajka średniej wielkości
- 1 limonka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty i osuszony szpinak posiekać i przełożyć do blendera. Wlać olej i dodać skórkę otartą z limonki. Zblendować na gładką i jednolitą masę.
- Jajka wbić do miski. Wsypać cukier z wanilią i szczyptę soli. Ubić, aż jajka staną się jasne.
- Cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier. Ubijać około 3 minut.
- Do masy jajecznej dodać zmiksowany szpinak. Wlać mleko i sok z limonki. Wymieszać.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia składników.
- Ciasto przelać do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować.
- Podawać na deser z okazji Świąt Wielkanocnych.