Dlaczego szpinak to idealny składnik diety odchudzającej?
Odchudzasz się? Jedz szpinak! Tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Luizjanie. Roślina ta świetnie zaspokaja głód, a jej ekstrakt – pozwala odczuwać uczucie sytości długo po posiłku.
Szpinak - jakie jego składniki sprzyjają odchudzaniu?
Niskokaloryczny szpinak sprzyja odchudzaniu i obniżaniu ciśnienia krwi. Teraz Amerykanie odkryli, że jego tylakoidy - struktury wchodzące w skład budowy chloroplastów, pozwalają na wydzielanie się tzw. hormonów sytości. Czym są? Otóż spowalniają one proces trawienia tłuszczów, a to przekłada się na brak uczucia głodu.
Grupą docelową podczas badania w Luizjanie było 60 osób z nadwagą, a nawet otyłością. Dzięki ekstraktowi ze szpinaku, podawanemu między posiłkami, miały wyższy poziom glukozy. Przekładało się to na zdecydowanie mniejszy apetyt i brak podjadania. Pacjenci sami decydowali się na ograniczenie ilości spożywanego jedzenia. To prawdziwy przełom w walce z nadwagą i nadciśnieniem. Sezon na szpinak trwa teraz cały rok, zatem korzystajmy, dodając go licznie do sałatek, zup i innych potraw!