Tort makowy na Boże Narodzenie. Bez mąki i cukru, a pyszny i zdrowy

tort makowy
Autor: Shutterstock Szybki i zdrowy tort makowy to hitowy przepis na Boże Narodzenie.
łatwy
10 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Tort makowy to propozycja na prosty słodki wypiek na Boże Narodzenie, który łączy tradycję z nowoczesnością. Ciasto smakuje wyśmienicie, chociaż nie ma w nim ani mąki pszennej, ani białego cukru. Zostały zastąpione zdrowymi zamiennikami. Poznajcie łatwy, szybki i sprawdzony przepis na tort makowy na Boże Narodzenie.

Z czego zrobić zdrowy tory makowy?

Pyszny i pachnący świętami tort makowy robi się ze składników, które wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości i zawierają cenne substancje odżywcze. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i nie trzeba ich szukać w sklepach ze zdrową żywnością czy internetowych delikatesach.

Do upieczenia domowego tortu makowego na Boże Narodzenie potrzebne są takie produkty jak:

  • masa makowa – sprawdzi się gotowa z puszki lub domowa
  • banany – zapewniają idealną słodkość i zastępują biały cukier
  • wiśnie z kompotu lub nalewki – dodatek nadający przyjemnego smaku, świetnie łączy się z makiem
  • orzechy włoskie – zapewniają orzechowy aromat i są pełne zdrowych składników odżywczych
  • wiórki kokosowe – bogaty w witaminy i minerały dodatek do ciasta
  • rodzynki – doskonały dodatek do tortu, który wyróżnia zawartość błonnika i innych cennych składników
  • kandyzowana skórka pomarańczowa – odpowiada za świeżą nutę w aromacie i smaku
  • olej kokosowy – łączy wszystkie składniki i zastępuje masło
  • likier Amaretto – podkręca smak tortu makowego

Jak przygotować najprostszy tort makowy na święta?

Przepis na tort makowy na Boże Narodzenie jest łatwy i nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności. Warto jednak przestrzegać przepisu i świąteczne ciasto z makiem upiec według niego krok po kroku. Zdrowy tort makowy na pewno się uda i zachwyci wszystkich gości. Nawet weganie będą pod wrażeniem, ponieważ w składzie tego pysznego wypieku z makiem w roli głównej nie ma ani jednego produkty pochodzenia zwierzęcego.

Jak zrobić zdrowy tort makowy?

  • 1. krok – wymieszanie masy makowej z rodzynkami, orzechami włoskimi, skórką pomarańczową, wiśniami i wiórkami kokosowymi
  • 2. krok – danie puree z bananów z olejem kokosowym
  • 3. krok – przelania ciasta do tortownicy
  • 4. krok – upieczenie tortu makowego

Czym przełożyć tort makowy?

Pyszny i aromatyczny tort makowy można nieco podkręcić. Upieczone i ostudzone ciasto można przekroić na dwa blaty i przełożyć je różnymi pysznościami, które wzbogacą słodki świąteczny wypiek.

Do przełożenia tortu makowego sprawdzi się krem z serka mascarpone. Idealnym dodatkiem są powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki czy pomarańczy. Przed przełożeniem tortu makowego blaty warto nasączyć odrobiną likieru lub ponczem z wody, cukru i soku z cytryny. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać prażonymi płatkami migdałowymi czy cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 500 g gotowej masy makowej
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki wiśni z nalewki lub kompotu
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki likieru Amaretto

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masę makową przełożyć do miski. Dodać posiekane orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową, wiśnie i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać.
  • Banany przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
  • Puree bananowe dodać do masy makowej i wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut.
  • Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i udekorować.
  • Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Beszamel - Jak zrobić makowiec
Anna Szulc-Górska
więcej