Tort makowy na Boże Narodzenie. Bez mąki i cukru, a pyszny i zdrowy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Tort makowy to propozycja na prosty słodki wypiek na Boże Narodzenie, który łączy tradycję z nowoczesnością. Ciasto smakuje wyśmienicie, chociaż nie ma w nim ani mąki pszennej, ani białego cukru. Zostały zastąpione zdrowymi zamiennikami. Poznajcie łatwy, szybki i sprawdzony przepis na tort makowy na Boże Narodzenie.
Z czego zrobić zdrowy tory makowy?
Pyszny i pachnący świętami tort makowy robi się ze składników, które wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości i zawierają cenne substancje odżywcze. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i nie trzeba ich szukać w sklepach ze zdrową żywnością czy internetowych delikatesach.
Do upieczenia domowego tortu makowego na Boże Narodzenie potrzebne są takie produkty jak:
- masa makowa – sprawdzi się gotowa z puszki lub domowa
- banany – zapewniają idealną słodkość i zastępują biały cukier
- wiśnie z kompotu lub nalewki – dodatek nadający przyjemnego smaku, świetnie łączy się z makiem
- orzechy włoskie – zapewniają orzechowy aromat i są pełne zdrowych składników odżywczych
- wiórki kokosowe – bogaty w witaminy i minerały dodatek do ciasta
- rodzynki – doskonały dodatek do tortu, który wyróżnia zawartość błonnika i innych cennych składników
- kandyzowana skórka pomarańczowa – odpowiada za świeżą nutę w aromacie i smaku
- olej kokosowy – łączy wszystkie składniki i zastępuje masło
- likier Amaretto – podkręca smak tortu makowego
Jak przygotować najprostszy tort makowy na święta?
Przepis na tort makowy na Boże Narodzenie jest łatwy i nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności. Warto jednak przestrzegać przepisu i świąteczne ciasto z makiem upiec według niego krok po kroku. Zdrowy tort makowy na pewno się uda i zachwyci wszystkich gości. Nawet weganie będą pod wrażeniem, ponieważ w składzie tego pysznego wypieku z makiem w roli głównej nie ma ani jednego produkty pochodzenia zwierzęcego.
Jak zrobić zdrowy tort makowy?
- 1. krok – wymieszanie masy makowej z rodzynkami, orzechami włoskimi, skórką pomarańczową, wiśniami i wiórkami kokosowymi
- 2. krok – danie puree z bananów z olejem kokosowym
- 3. krok – przelania ciasta do tortownicy
- 4. krok – upieczenie tortu makowego
Czym przełożyć tort makowy?
Pyszny i aromatyczny tort makowy można nieco podkręcić. Upieczone i ostudzone ciasto można przekroić na dwa blaty i przełożyć je różnymi pysznościami, które wzbogacą słodki świąteczny wypiek.
Do przełożenia tortu makowego sprawdzi się krem z serka mascarpone. Idealnym dodatkiem są powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki czy pomarańczy. Przed przełożeniem tortu makowego blaty warto nasączyć odrobiną likieru lub ponczem z wody, cukru i soku z cytryny. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać prażonymi płatkami migdałowymi czy cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 500 g gotowej masy makowej
- 2 banany
- 1/2 szklanki wiśni z nalewki lub kompotu
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki likieru Amaretto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masę makową przełożyć do miski. Dodać posiekane orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową, wiśnie i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać.
- Banany przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
- Puree bananowe dodać do masy makowej i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut.
- Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i udekorować.
- Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.