Tarta z brzoskwiniami na francuskim cieście: przepis na szybką i pyszną tartę brzoskwiniową
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kiedy trafiają się niespodziewani goście, a nie mamy nic gotowego, najlepiej przygotować szybką tartę z brzoskwiniami. Wystarczy, że mamy gotowe ciasto francuskie, a całość nie zajmie nie więcej niż 30 minut! Podajemy przepis na pyszną tartę z brzoskwiniami krok po kroku.
Polecamy też:
Kruchy placek z brzoskwiniami i nadzieniem z kaszy manny
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Ciasto jajko sadzone - przepis na efektowny sernik z brzoskwiniami
Peach pie: amerykański placek z brzoskwiniami
Letnia Pavlova z brzoskwiniami
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 brzoskwiń (mogą być z puszki)
- 50 g płatków z migdałów
- pół cytryny
- mały słoiczek konfitury z brzoskwiń
- ok. 2 łyżek rumu
- 1-2 łyżki bułki tartej
- tłuszcz do smarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Migdały uprażyć lekko na patelni. Brzoskwinie obrać pokroić na plasterki lub półplasterki.
- Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem formę do tarty. Posypać bułką tartą.
- Brzoskwinie układać blisko siebie na cieście.
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto piec około 20 minut.
- W tym czasie konfiturę wymieszać z rumem i z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
- Upieczoną tartę posmarować konfiturą i posypać płatkami migdałowymi. Gotowe!