Tarta z brzoskwiniami na francuskim cieście: przepis na szybką i pyszną tartę brzoskwiniową

2020-08-05
Tarta z brzoskwiniami
Autor: Shutterstock Słodki deser w pół godziny!
łatwy
30 min
4

Kiedy trafiają się niespodziewani goście, a nie mamy nic gotowego, najlepiej przygotować szybką tartę z brzoskwiniami. Wystarczy, że mamy gotowe ciasto francuskie, a całość nie zajmie nie więcej niż 30 minut! Podajemy przepis na pyszną tartę z brzoskwiniami krok po kroku.

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

5 brzoskwiń (mogą być z puszki)

50 g płatków z migdałów

pół cytryny

mały słoiczek konfitury z brzoskwiń

ok. 2 łyżek rumu

1-2 łyżki bułki tartej

tłuszcz do smarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Migdały uprażyć lekko na patelni. Brzoskwinie obrać pokroić na plasterki lub półplasterki.

Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem formę do tarty. Posypać bułką tartą.

Brzoskwinie układać blisko siebie na cieście.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto piec około 20 minut.

W tym czasie konfiturę wymieszać z rumem i z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

Upieczoną tartę posmarować konfiturą i posypać płatkami migdałowymi. Gotowe!

Polecamy też:

Kruchy placek z brzoskwiniami i nadzieniem z kaszy manny

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Ciasto jajko sadzone - przepis na efektowny sernik z brzoskwiniami

Peach pie: amerykański placek z brzoskwiniami

Letnia Pavlova z brzoskwiniami