Olejowa babka z morelami: przepis na łatwe ciasto owocowe

Olejowa babka z morelami: przepis na łatwe ciasto owocowe
Autor: Shutterstock Ciasto z morelami w kształcie babki należy obficie posypać cukrem pudrem
łatwy
45 min
4

Olejowa babka z morelami to proste ciasto, które bardzo łatwo przygotować. Kilka dostępnych wszędzie składników i świeże owoce to jedyny warunek, aby upiec puszyste ciasto bogate w soczyste morele. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Polecamy też:

Jogurtowiec jagodowy - szybkie ciasto na zimno

Tort ptasie mleczko - pyszny, elegancki i bez pieczenia

Jogurtowe ciasto z porzeczkami

Najprostsze ciastka sezamowe - zdrowe ciasteczka bez pieczenia

 

SKŁADNIKI

  • 350 g moreli
  • 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców
  • 3 jajka
  • 9 łyżek mleka
  • 9 łyżek oleju
  • 9 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • tłuszcz do posmarowania foremki
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele przekroić na pół, usunąć pestki. Przełożyć do miski.
  • Dodać 1 łyżkę mąki i potrząsając miską, obtoczyć owoce w mące.
  • Foremkę posmarować tłuszczem. 
  • Zmiksować jajka ze szczyptą soli i cukrem, dodać mleko i olej ponownie zmiksować. 
  • Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dobrze razem wymieszać. 
  • Ciasto przelać do foremki, na wierzchu ułożyć obtoczone w mące owoce.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 40 minut lub do próby suchego patyczka. Jeśli drewniany patyczek np. od szaszłyków, po wbiciu w środek ciasta i wyjęciu nie jest oblepiony surowym ciastem, to znaczy, że wypiek jest gotowy.
  • Ciasto wyjąć z foremki, gdy całkowicie ostygnie. 
  • Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.