Olejowa babka z morelami: przepis na łatwe ciasto owocowe
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Olejowa babka z morelami to proste ciasto, które bardzo łatwo przygotować. Kilka dostępnych wszędzie składników i świeże owoce to jedyny warunek, aby upiec puszyste ciasto bogate w soczyste morele.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy też:
Jogurtowiec jagodowy - szybkie ciasto na zimno
Tort ptasie mleczko - pyszny, elegancki i bez pieczenia
Jogurtowe ciasto z porzeczkami
Najprostsze ciastka sezamowe - zdrowe ciasteczka bez pieczenia
SKŁADNIKI
- 350 g moreli
- 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców
- 3 jajka
- 9 łyżek mleka
- 9 łyżek oleju
- 9 łyżek cukru
- 12 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- tłuszcz do posmarowania foremki
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele przekroić na pół, usunąć pestki. Przełożyć do miski.
- Dodać 1 łyżkę mąki i potrząsając miską, obtoczyć owoce w mące.
- Foremkę posmarować tłuszczem.
- Zmiksować jajka ze szczyptą soli i cukrem, dodać mleko i olej ponownie zmiksować.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dobrze razem wymieszać.
- Ciasto przelać do foremki, na wierzchu ułożyć obtoczone w mące owoce.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 40 minut lub do próby suchego patyczka. Jeśli drewniany patyczek np. od szaszłyków, po wbiciu w środek ciasta i wyjęciu nie jest oblepiony surowym ciastem, to znaczy, że wypiek jest gotowy.
- Ciasto wyjąć z foremki, gdy całkowicie ostygnie.
- Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.