Tort ptasie mleczko - pyszny, elegancki i bez pieczenia

Tort ptasie mleczko - pyszny, elegancki i bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort ptasie mleczko prezentuje się niezwykle elegancko.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Tort ptasie mleczko jest delikatny, lekki i mocno śmietankowy. Charakteru nadaje mu idealnie gładka, aksamitna smaku polewa czekoladowa. Razem tworzą duet idealny.

Składniki

  • 8 białek

  • szklanka drobnego cukru

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • aromat śmietankowego

  • 3 łyżki żelatyny

  • 150 ml wrzątku

  •  

  • Polewa czekoladowa:

  • 6 łyżki kakao

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki cukru

  • opakowanie śmietanki 36%

  • łyżka żelatyny

  • 50 ml wrzątku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, a następnie odstaw do ostygnięcia.

  • Białka ubij na pianę mikserem, po ok 3 minutach dodaj łyżkę cukru, a gdy się całkiem rozpuści, dodawaj kolejne.

  • Kiedy dodasz już cały cukier, wlej do piany sok z cytryny i aromat, a na koniec przestudzoną żelatynę.

  • Wymieszaj całość na najmniejszych obrotach miksera. Wylej masę do do torownicy.

  • W rondelku rozgrzej śmietanę wymieszaną z masłem, kakao i cukrem.

  • Podgrzewaj cały czas mieszając. Rozetrzyj dokładnie wszystkie grudki.

  • Na koniec dodaj rozpuszczoną w odrobinie wrzątku żelatynę i dokładnie wymieszaj.

  • Polewę przestudź i wylej na śmietankową piankę. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Ocena: 5