Jogurtowe ciasto z porzeczkami

Jogurtowe ciasto z porzeczkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste ciasto jogurtowe i zanurzone w nim klejnoty porzeczek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jogurtowe ciasto z porzeczkami to pyszny letni deser. Wyraziste porzeczki i delikatne puszyste ciasto tworzą doskonałą parę. Orzeźwiający smak kwaśnych porzeczek i słodycz jogurtowego biszkoptu idealnie pasują do filiżanki dobrej herbaty.

Składniki

  • 220 ml jogurtu naturalnego

  • 3 jajka

  • 3 szklanki maki

  • 2 szklanki cukru

  • 100 ml oleju

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki porzeczek czerwonych, bez szypułek

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

  • Następnie porzeczki wrzucić do miski i dosypać do nich 2 łyżki mąki i potrząsać miską, aby oprószyć dokładnie owoce.

  • Zmiksować jajka z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodać jogurt naturalny i olej. Całość dokładnie wymieszać.

  • Do tak przygotowanego ciasta dodać obtoczone wcześniej w mące porzeczki. Delikatnie wymieszać ciasto i owoce.

  • Potem ciasto przelać do natłuszczonej masłem formy do pieczenia.

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.

  • Po upieczeniu gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5