Jogurtowiec jagodowy - szybkie ciasto na zimno

Jogurtowiec jagodowy - szybkie ciasto na zimno

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jogurtowiec z jagodami to ekspresowe ciasto na letnie dni.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pyszny jogurtowiec z jagodami jest lekki i aksamitny w smaku. Nie wymaga zbyt wiele pracy, ani dokładności, a jedynie odrobinę cierpliwości, by miał szansę się ścisnąć. jeśli nie masz jagód, deser możesz przygotować z innymi owocami: malinami, porzeczkami lub jeżynami.

Składniki

  • 2 szklanki jagód

  • 2 serki homogenizowane

  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki żelatyny

  • 0,5 szklanki wody

  • niepełna szklanka cukru

  • paczka biszkoptów

  • galaretka wiśniowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i nasączyć je sokiem owcowym.

  • Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, ostudzić.

  • Serki wymieszać z jogurtem i żelatyną.,a  następnie dodać umyte i osuszone jagody.

  • Delikatnie wymieszać masę, aby nie uszkodzić owoców.

  • Przelać masę do przygotowanej tortownicy i odstawić do stężenia do lodówki.

  • Ozdobić świeżymi owocami leśnymi lub galaretką wiśniową.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3