Ciasto z papierówkami – wyśmienita tarta z jabłkami i migdałami

Ciasto z papierówkami
Autor: Shutterstock Tarta jabłkowo-migdałowa to doskonały pomysł na ciasto z papierówkami
łatwy
50 min
6

Tarta z papierówkami i migdałami według przepisu Nelli Rubinstein zachwyca smakiem i pięknie wygląda.

W trakcie pieczenia wierzch ciasta lekko się krystalizuje, co wygląda wyjątkowo smakowicie – i rzeczywiście równie dobrze smakuje. Spróbujcie sami.

Zobacz też, co można zrobić z niewykorzystanymi białkami:

Słodko-słony deser, czyli bezy z orzechowym nadzieniem

Naleśnikowe wstążki z truskawkami albo innymi owocami sezonowymi

Lekki deser z pianką

Trójwarstwowy deser sernikowo-nalewkowy

Babka na białkach

Babka piegusek

SKŁADNIKI

  • 4–5 papierówek lub innych jabłek
  • ciasto:
  • 12 dkg masła
  • szklanka + 3 łyżki mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • warstwa migdałowa:
  • 10 dkg migdałów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 łyżek masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować formę do tarty (lub zwykłą tortownicę) o średnicy 25 cm.
  • Przygotować kruche ciasto: ręką lub łyżką rozetrzeć masło. Dodać sól, żółtka, cukier i mąkę. Szybko połączyć składniki, nie wyrabiając długo ciasta. Uformować kulę i schłodzić ją w lodówce (do czasu, aż skończymy przygotowywać kolejne składniki).
  • Migdały drobno zmielić – kilka sztuk drobno posiekać, zostawiwszy je na wierzch tarty. Połączyć z masłem i cukrem, krótko wyrabiając, tak by masa miała jednolitą konsystencję.
  • Umyte jabłka (bez obierania ze skórki) pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w grube plastry albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
  • Schłodzone ciasto położyć na środku formy do pieczenia i rozpłaszczyć je na boki spodem dłoni, tak by pokryło też boki formy na grubość około 1 cm.
  • Na ciasto wyłożyć jabłka.
  • Farsz z jabłek przykryć warstwą masy migdałowej. Wierzch posypać dodatkowo posiekanymi migdałami.
  • Piec 35–40 minut.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej