Ciasto z papierówkami – wyśmienita tarta z jabłkami i migdałami
2022-07-22

łatwy
50 min
6
Tarta z papierówkami i migdałami według przepisu Nelli Rubinstein zachwyca smakiem i pięknie wygląda.
W trakcie pieczenia wierzch ciasta lekko się krystalizuje, co wygląda wyjątkowo smakowicie – i rzeczywiście równie dobrze smakuje. Spróbujcie sami.
Zobacz też, co można zrobić z niewykorzystanymi białkami:
Słodko-słony deser, czyli bezy z orzechowym nadzieniem
Naleśnikowe wstążki z truskawkami albo innymi owocami sezonowymi
Trójwarstwowy deser sernikowo-nalewkowy
SKŁADNIKI
- 4–5 papierówek lub innych jabłek
- ciasto:
- 12 dkg masła
- szklanka + 3 łyżki mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- warstwa migdałowa:
- 10 dkg migdałów
- 3/4 szklanki cukru
- 7 łyżek masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować formę do tarty (lub zwykłą tortownicę) o średnicy 25 cm.
- Przygotować kruche ciasto: ręką lub łyżką rozetrzeć masło. Dodać sól, żółtka, cukier i mąkę. Szybko połączyć składniki, nie wyrabiając długo ciasta. Uformować kulę i schłodzić ją w lodówce (do czasu, aż skończymy przygotowywać kolejne składniki).
- Migdały drobno zmielić – kilka sztuk drobno posiekać, zostawiwszy je na wierzch tarty. Połączyć z masłem i cukrem, krótko wyrabiając, tak by masa miała jednolitą konsystencję.
- Umyte jabłka (bez obierania ze skórki) pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w grube plastry albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Schłodzone ciasto położyć na środku formy do pieczenia i rozpłaszczyć je na boki spodem dłoni, tak by pokryło też boki formy na grubość około 1 cm.
- Na ciasto wyłożyć jabłka.
- Farsz z jabłek przykryć warstwą masy migdałowej. Wierzch posypać dodatkowo posiekanymi migdałami.
- Piec 35–40 minut.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?