Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja

Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkiem jaja
Autor: Shutterstock Puszysta babka na białkach oprószona cukrem pudrem i udekorowana świeżymi owocami
łatwy
30 min
4

Babka na białkach to sprytny pomysł na zagospodarowanie białka jaja kurzego. W wielu przepisach używa się tylko żółtek. Potem rodzi się pytanie, co zrobić z białkiem jaja? Zamienić go na pyszną babkę! Ten przepis przyda się w ferworze wielkanocnych przygotowań. Pozwoli Wam zaoszczędzić i w pełni wykorzystać wszystkie zakupione składniki. 

Zalety białka jajka kurzego

Oczywiście gdy po przygotowaniu potraw z jajek zostaną nam białka możemy je wyrzucić. Jednak byłoby to spora strata, bo białko jajka kurzego ma wiele zalet zdrowotnych i odżywczych, które czynią je ważnym elementem zbilansowanej diety. Oto kilka głównych zalet białka jajka kurzego:

  • Wysoka wartość biologiczna: białko jajka ma bardzo wysoką wartość biologiczną, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach potrzebnych do budowy i regeneracji tkanek w organizmie. Jest to jedno z najbardziej wartościowych źródeł białka spośród wszystkich produktów spożywczych.
  • Niski poziom tłuszczu: białko jajka jest niskotłuszczowe, co sprawia, że jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka dla osób, które starają się ograniczyć spożycie tłuszczu.
  • Łatwość przyswajania: białko jajka jest łatwo przyswajalne przez organizm, co oznacza, że jest skutecznie wykorzystywane do budowy i naprawy tkanek. Jest to szczególnie istotne dla osób aktywnych fizycznie, sportowców oraz osób starszych, które mogą mieć trudności z przyswajaniem białka z innych źródeł.


Te zalety sprawiają, że białko jajka kurzego jest cenione jako wartościowy składnik odżywczy, który może wspomagać zdrową dietę i styl życia. dlatego warto białka wykorzystać do przygotowania zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw.
 
 

SKŁADNIKI

  • 8 białek jaja kurzego
  • 1 szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 180 ml mleka
  • 200 g masła stopionego lub 8 łyżek oleju
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna, otarta skórka i wyciśnięty sok
  • cukier puder lub lukier do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru i nadal ubijać. Powinniśmy uzyskać lśniącą bezę. Na koniec dodać cukier wanilinowy.
  • Do piany z białek dodać porcjami mleko i płynny tłuszcz. Wymieszać delikatnie szpatułką. 
  • Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać skórkę otartą z cytryny i sok. Wymieszać. 
  • Ciasto przelać do formy z kominkiem wysmarowanej masłem. 
  • Piec przez 45-50 minut w temperaturze 180°C.
  • Babkę ostudzić, wyjąć z foremki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Można również polać lukrem. 
Baszamel historia baby wielkanocnej
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej