Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja
Babka na białkach to sprytny pomysł na zagospodarowanie białka jaja kurzego. W wielu przepisach używa się tylko żółtek. Potem rodzi się pytanie, co zrobić z białkiem jaja? Zamienić go na pyszną babkę! Ten przepis przyda się w ferworze wielkanocnych przygotowań. Pozwoli Wam zaoszczędzić i w pełni wykorzystać wszystkie zakupione składniki.
Zalety białka jajka kurzego
Oczywiście gdy po przygotowaniu potraw z jajek zostaną nam białka możemy je wyrzucić. Jednak byłoby to spora strata, bo białko jajka kurzego ma wiele zalet zdrowotnych i odżywczych, które czynią je ważnym elementem zbilansowanej diety. Oto kilka głównych zalet białka jajka kurzego:
- Wysoka wartość biologiczna: białko jajka ma bardzo wysoką wartość biologiczną, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach potrzebnych do budowy i regeneracji tkanek w organizmie. Jest to jedno z najbardziej wartościowych źródeł białka spośród wszystkich produktów spożywczych.
- Niski poziom tłuszczu: białko jajka jest niskotłuszczowe, co sprawia, że jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka dla osób, które starają się ograniczyć spożycie tłuszczu.
- Łatwość przyswajania: białko jajka jest łatwo przyswajalne przez organizm, co oznacza, że jest skutecznie wykorzystywane do budowy i naprawy tkanek. Jest to szczególnie istotne dla osób aktywnych fizycznie, sportowców oraz osób starszych, które mogą mieć trudności z przyswajaniem białka z innych źródeł.
Te zalety sprawiają, że białko jajka kurzego jest cenione jako wartościowy składnik odżywczy, który może wspomagać zdrową dietę i styl życia. dlatego warto białka wykorzystać do przygotowania zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw.
SKŁADNIKI
- 8 białek jaja kurzego
- 1 szczypta soli
- 200 g cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 180 ml mleka
- 200 g masła stopionego lub 8 łyżek oleju
- 400 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna, otarta skórka i wyciśnięty sok
- cukier puder lub lukier do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru i nadal ubijać. Powinniśmy uzyskać lśniącą bezę. Na koniec dodać cukier wanilinowy.
- Do piany z białek dodać porcjami mleko i płynny tłuszcz. Wymieszać delikatnie szpatułką.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać skórkę otartą z cytryny i sok. Wymieszać.
- Ciasto przelać do formy z kominkiem wysmarowanej masłem.
- Piec przez 45-50 minut w temperaturze 180°C.
- Babkę ostudzić, wyjąć z foremki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Można również polać lukrem.