Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja

2021-02-24
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkiem jaja
Autor: Shutterstock Puszysta babka na białkach oprószona cukrem pudrem i udekorowana świeżymi owocami
łatwy
30 min
4

Babka na białkach to sprytny pomysł na zagospodarowanie białka jaja kurzego. W wielu przepisach używa się tylko żółtek. Potem rodzi się pytanie, co zrobić z białkiem jaja? Zamienić go na pyszną babkę! Ten przepis przyda się w ferworze wielkanocnych przygotowań. Pozwoli Wam zaoszczędzić i w pełni wykorzystać wszystkie zakupione składniki. 

Składniki

8 białek jaja kurzego

1 szczypta soli

200 g cukru

3 łyżeczki cukru wanilinowego

180 ml mleka

200 g masła stopionego lub 8 łyżek oleju

400 g mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cytryna, otarta skórka i wyciśnięty sok

cukier puder lub lukier do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru i nadal ubijać. Powinniśmy uzyskać lśniącą bezę. Na koniec dodać cukier wanilinowy.

Do piany z białek dodać porcjami mleko i płynny tłuszcz. Wymieszać delikatnie szpatułką. 

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać skórkę otartą z cytryny i sok. Wymieszać. 

Ciasto przelać do formy z kominkiem wysmarowanej masłem. 

Piec przez 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Babkę ostudzić, wyjąć z foremki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Można również polać lukrem. 

Baszamel historia baby wielkanocnej