
Jak zrobić bezy: instrukcja krok po kroku
Przygotowanie pyszny, słodkich bezów na jeden kęs wcale nie jest skomplikowane. To znakomity sposób na zagospodarowanie białek z jaj, które ubite z cukrem i wysuszone w piekarniku stanowią pyszną przekąskę lub dodatek do deserów.
Źródło: Shutterstock

Jak zrobić bezy: instrukcja krok po kroku
Kiedy piana zrobi się sztywna zaczynamy dodawać cukier. Wsypujemy go stopniowo, po 1 łyżce, nie przerywając miksowania. Na każde białko dodajemy 4 łyżki cukru.
Źródło: Shutterstock

Jak zrobić bezy: instrukcja krok po kroku
Przede wszystkim należy dokładnie oddzielić żółtka, ani odrobina nie powinna dostać się do białek. Białka wlewamy do dużej, czystej i suchej miski, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijanie. Należy pamiętać, że pazury miksera też muszą być idealnie czyste i suche.
Źródło: Shutterstock

Jak zrobić bezy: instrukcja krok po kroku
Jak sprawdzić, czy ubita piana jest gotowa? Musi być sztywna i lśniąca, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Ostateczny test: po odwróceniu miski do góry dnem piana powinna się w niej utrzymać.
Źródło: Shutterstock

Jak zrobić bezy: instrukcja krok po kroku
Należy uważać, aby nie przesadzić z czasem ubijania, gdyż białka z powrotem mogą zamienić się w płyn. Zdjęcie przedstawia dobrze ubitą pianę, z charakterystycznymi "pagórkami".
Źródło: Shutterstock

Jak zrobić bezy: instrukcja krok po kroku
Pianę przekładamy do szprycy do tortów z dość szeroką końcówką lub woreczka do mrożenia z odciętym jednym końcem.
Źródło: Shutterstock

Jak zrobić bezy: instrukcja krok po kroku
Masę wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko natłuszczoną, formując dowolne kształty. Można również zrobić kleksy łyżką. Między kleksami trzeba zostawić odstępy, aby podczas pieczenia bezy się nie pozlewały.
Źródło: Shutterstock

Jak zrobić bezy: instrukcja krok po kroku
Najtrudniejszy etap to suszenie bezy. Tu potrzebne jest wyczucie. Bezy powinny być suszone w temperaturze 80-140°C, przez ok. 1-2 godz. Jeśli zaczną się delikatnie rumienić, trzeba uchylić lekko drzwiczki, ewentualnie zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu pozostawiamy bezy w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, aż wystygną.
Źródło: Shutterstock
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...