Słodko-słony deser, czyli bezy z orzechowym nadzieniem

Beziki
Autor: Shutterstock Połączenie słodkości bezów ze słonością orzeszków ziemnych to strzał w dziesiątkę
łatwy
40 min
10

Bezy to wyjątkowo słodki deser. Połączenie ich ze słonym nadzieniem to świetny sposób na zrównoważenie smaków.

Bezy warto robić, gdy zostają nam białka z innych wypieków. A oto urozmaicona wersja równoważąca słodkość bezy słonym smakiem orzeszków ziemnych.

SKŁADNIKI

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • łyżka rumu (albo innego alkoholu)
  • solone orzeszki ziemne
  • opcjonalnie: odrobina oleju arachidowego lub oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Solone orzeszki ziemne blendujemy na masę (nie zaszkodzi, gdy w masie pozostanie trochę grudek). Jeśli masa jest za mało mazista, dodajemy odrobinę oleju arachidowego lub oliwy.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier wraz mączką ziemniaczaną i rumem. Ponownie ubijamy, aż piana zyska perłowy połysk.
  • Blachę, na której będziemy wypiekać bezy, wyściełamy papierem do pieczenia. Porcjujemy łyżką lub łyżeczką raczej płaskie beziki. Wierzch posypujemy szczyptą kawy lub kakao.
  • Pieczemy w piekarniku przy minimalnym nagrzaniu do czasu, aż na powierzchni zrobi się niezapadająca się pod wpływem dotyku skorupka. Wówczas wyłączamy grzanie.
  • Bezy pozostawiamy w piekarniku, by przy otwartych drzwiczkach spokojnie sobie stygły i dosychały.
  • Gdy bezy są już gotowe do jedzenia, dobieramy pary. Jedną smarujemy grubo masą z orzeszków ziemnych i łączymy z drugą połówką.
  • Bezy są chrupkie na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Połączenie słodkiego ze słodkim sprawia, że aż ciężko się od nich oderwać.
Beszamel: Jak zrobić bezy
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej