Słodko-słony deser, czyli bezy z orzechowym nadzieniem
2023-01-17
łatwy
40 min
10
Bezy to wyjątkowo słodki deser. Połączenie ich ze słonym nadzieniem to świetny sposób na zrównoważenie smaków.
Bezy warto robić, gdy zostają nam białka z innych wypieków. A oto urozmaicona wersja równoważąca słodkość bezy słonym smakiem orzeszków ziemnych.
SKŁADNIKI
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
- szczypta soli
- łyżka rumu (albo innego alkoholu)
- solone orzeszki ziemne
- opcjonalnie: odrobina oleju arachidowego lub oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Solone orzeszki ziemne blendujemy na masę (nie zaszkodzi, gdy w masie pozostanie trochę grudek). Jeśli masa jest za mało mazista, dodajemy odrobinę oleju arachidowego lub oliwy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier wraz mączką ziemniaczaną i rumem. Ponownie ubijamy, aż piana zyska perłowy połysk.
- Blachę, na której będziemy wypiekać bezy, wyściełamy papierem do pieczenia. Porcjujemy łyżką lub łyżeczką raczej płaskie beziki. Wierzch posypujemy szczyptą kawy lub kakao.
- Pieczemy w piekarniku przy minimalnym nagrzaniu do czasu, aż na powierzchni zrobi się niezapadająca się pod wpływem dotyku skorupka. Wówczas wyłączamy grzanie.
- Bezy pozostawiamy w piekarniku, by przy otwartych drzwiczkach spokojnie sobie stygły i dosychały.
- Gdy bezy są już gotowe do jedzenia, dobieramy pary. Jedną smarujemy grubo masą z orzeszków ziemnych i łączymy z drugą połówką.
- Bezy są chrupkie na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Połączenie słodkiego ze słodkim sprawia, że aż ciężko się od nich oderwać.
Beszamel: Jak zrobić bezy