Babka piegusek - przepis na babkę z białek z makiem, tak pyszną, że trudno się oprzeć!

Babka piegusek - przepis na babkę z białek z makiem, tak pyszną, że trudno się oprzeć!
Autor: Shutterstock Babka piegusek to delikatne ciasto, proste do przygotowania.
łatwy
15 min
4

Babka piegusek, z samych białek, które często zostają nam po przygotowaniu ciasta kruchego, jest  doskonałym lekkim ciastem, smacznym i pięknie się prezentującym. Polecamy ten wypiek na co dzień i od święta.

SKŁADNIKI

  • 200 ml białek jaj, czyli ok. 6 sztuk
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 180 g zwykłego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g maku, suchego i zmielonego
  • Do dekoracji: lukier, kandyzowane cytrusy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka o temperaturze pokojowej wlać do miski i ubijać ze szczyptą soli. Gdy piana już prawie sztywna dodać 3 łyżki cukru i ubijać dalej kilka chwil, aż będzie sztywna a cukier się rozpuści.
  • W drugiej misce utrzeć na puszystą masę miękkie masło z resztą cukru zwykłego i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  • Ciasto powinno zacząć przypominać kruszonkę, więc miksując dalej dodać 1/3 piany. Gdy składniki się połączą dosypać resztę mąki, zakręcić jeszcze kilka razy i wyłączyć mikser.
  • Mieszając dalej szpatułką dołożyć resztę piany w dwóch ratach - każdą trzeba delikatnie, ale starannie wmieszać. Na koniec dosypać suchy mak i wymieszać.
  • Formę do babki z kominem wysmarować cienko masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Babkę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia. Ostudzoną babkę można polać lukrem i ozdobić kandyzowanymi owocami cytrusowymi.
Baszamel historia baby wielkanocnej