Babka piegusek - przepis na babkę z białek z makiem, tak pyszną, że trudno się oprzeć!
2023-01-17
łatwy
15 min
4
Babka piegusek, z samych białek, które często zostają nam po przygotowaniu ciasta kruchego, jest doskonałym lekkim ciastem, smacznym i pięknie się prezentującym. Polecamy ten wypiek na co dzień i od święta.
W karnawale, gdy przygotowujemy pączki, często zostają nam białka i to w niemałych ilościach. Możemy oczywiście zrobić z nich omlety białkowe czy bezy, ale doskonałym rozwiązaniem jest też babka piegusek. Przygotowuje się ją błyskawicznie, a po upieczeniu ciasto długo zachowuje świeżość i jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Podwieczorek z pieguskiem to jest to!
SKŁADNIKI
- 200 ml białek jaj, czyli ok. 6 sztuk
- szczypta soli
- 125 g masła
- 180 g zwykłego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g maku, suchego i zmielonego
- Do dekoracji: lukier, kandyzowane cytrusy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka o temperaturze pokojowej wlać do miski i ubijać ze szczyptą soli. Gdy piana już prawie sztywna dodać 3 łyżki cukru i ubijać dalej kilka chwil, aż będzie sztywna a cukier się rozpuści.
- W drugiej misce utrzeć na puszystą masę miękkie masło z resztą cukru zwykłego i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto powinno zacząć przypominać kruszonkę, więc miksując dalej dodać 1/3 piany. Gdy składniki się połączą dosypać resztę mąki, zakręcić jeszcze kilka razy i wyłączyć mikser.
- Mieszając dalej szpatułką dołożyć resztę piany w dwóch ratach - każdą trzeba delikatnie, ale starannie wmieszać. Na koniec dosypać suchy mak i wymieszać.
- Formę do babki z kominem wysmarować cienko masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Babkę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia. Ostudzoną babkę można polać lukrem i ozdobić kandyzowanymi owocami cytrusowymi.
Baszamel historia baby wielkanocnej