Naleśnikowe wstążki z truskawkami – lekki i pyszny obiad na słodko
2022-05-28
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
To bardzo lekkie i proste danie, bazujące na cieście naleśnikowym. Bardzo lubią je dzieci. Możemy wykorzystać do niego sezonowe owoce – mnie naleśnikowe wstążki najbardziej smakują w wersji z truskawkami.
SKŁADNIKI
- truskawki i/lub inne owoce
- ciasto:
- 2 jajka
- 4 białka
- mąka – polecam orkiszową jasną
- ok. szklanki gazowanej wody mineralnej
- ok. 120 g jogurtu
- ok. pół łyżeczki soli
- szczypta sody oczyszczonej
- olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Za pomocą miksera ubijamy jajka z dodatkowymi białkami, solą i sodą.
- Dodajemy przesianą mąkę oraz niecały jogurt (zostawmy trochę do przybrania porcji), łyżkę oleju i wodę gazowaną – całość ponownie miksujemy. Wodą i mąką regulujemy konsystencję ciasta – powinno być gęściejsze niż tradycyjne ciasto naleśnikowe.
- Smażymy naleśniki na patelni na niewielkiej ilości oleju. Powinny być nieco grubsze od tradycyjnych. Będą puszyste (dzięki dodatkowym białkom i wodzie gazowanej) i chrupkie (dzięki jogurtowi). Każdy naleśnik osączamy na ręczniku papierowym.
- Gotowe naleśniki kroimy w średnio grube paski-wstążki (à la włoski makaron fettuccine).
- Rozgniatamy jedną część truskawek, drugą dzielimy na połówki lub ćwiartki (wedle uznania). Jeśli uznamy, że truskawki są zbyt kwaśne, możemy je posłodzić.
- Mieszamy nasz naleśnikowy makaron z sosem truskawkowym.
- Dekorujemy kleksem jogurtu i ćwiartkami truskawek, możemy dodać też kilka borówek albo innych owoców.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?