Ciasto z bezą porzeczkową - łatwy przepis na pyszny deser

jak_zrobic_ciasto_porzeczkowe.jpg
Autor: photos.com Pyszne ciasto z bezą porzeczkową.
średni
40 min
4

Porzeczki są bardzo kwaśne, dlatego też stanowią doskonałe przełamanie słodkiej bezy. Koniecznie wypróbuj to niezwykłe połączenie i przygotuj ciasto z bezą porzeczkową.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Babeczki z porzeczkami

Tarta z czerwonymi porzeczkami

Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami

Kokosanka z kremem z serka mascarpone i czerwonymi porzeczkami

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Mąki przesiać, wsypać do utartej masy, dodać proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki.
  • Dodać do nich mleko i roztopione masło, a potem wszystko ze sobą dokładnie połączyć.
  • Ciasto rozsmarować na blasze natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  • Podczas pieczenia ciasta porzeczki należy opłukać, odsączyć i odszypułkować. Następnie schłodzone białka wymieszać z sokiem z cytryny i ubić mikserem stopniowo dodając cukier. Powstałą masę należy delikatnie wymieszać z porzeczkami.
  • Po upływie 15 minut należy wyjąć ciasto z piekarnika i posmarować masą porzeczkową, po czym wstawić je ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut.