Ciasto rozpustny mnich bez pieczenia - warstwowy deser na herbatnikach

Rozpustny mnich
Autor: Shutterstock Rozpustny mnich to łatwy w przygotowaniu deser.
łatwy
35 min
8

Dieta wegetariańska

Rozpustny mnich to pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowuje się je na herbatnikach, a jego sercem są dwie słodkie masy - jasna, na bazie mleka w proszku, oraz ciemniejsza masa kajmakowa z dodatkiem orzeszków ziemnych. Słodki smak, aksamitna konsystencja i chrupiące orzeszki - niewiele potrzeba do szczęścia. Prawda?

Czym udekorować rozpustnego mnicha?

Polewa czekoladowa jako sposób wykończenia ciasta to tylko jedna z opcji. Ciasto można pozostawić również bez polewy, z cieniutką warstwą kremu na wierzchu, można z polewy zrobić fantazyjne esy-floresy. Dla tych, którzy lubią orzechy świetną opcją jest posiekanie ich w drobna kosteczkę i obsypanie nimi wierzchy ciasta. Wersja "wypasiona" to z kolei udekorowanie wierzchu ciasta pokruszoną bezą, która doda deserowi lekkiej chrupkości i oczywiście słodyczy.

Czym zastąpić herbatniki w rozpustnym mnichu?

Najlepiej niczym, moim zdaniem najsmaczniejszy jest właśnie w wersji podanej w przepisie. Można użyć herbatników jasnych lub kakaowych, świetną opcją jest również przygotowanie rozpustnego mnicha na cieniutkich i chrupiących herbatnikach maślanych, są one jednak droższe od zwykłych bure petitów. Ale do odważnych świat należy, można spróbować wersji z ciasteczkami owsianymi, podłużnymi biszkoptami (okrągłe się nie sprawdzają - są zbyt miękkie i puszyste) albo krakersami. Zwłaszcza ta ostatnia opcja daje ciekawy efekt, bo słone ciasteczka ciekawie przełamują słodki smak deseru.

Przepis na ciasto rozpustny mnich

Składniki

1 opakowanie jasnych herbatników

Masa mleczna:

1,5 szklanki mleka

3 szklanki mleka w proszku

1 kostka masła

3 łyżki cukru

Masa kajmakowa:

1 puszka kajmaku

0,5 kostki masła

100 g orzechów ziemnych

Polewa:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

6 łyżek mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mleko i cukier podgrzewać na niewielkim gazie, aby cukier się rozpuścił, a następnie wystudzić.

Masło utrzeć, gdy będzie jasne i puszyste dodawać naprzemiennie mleko w proszku i mleko z cukrem i miksować do wyczerpania składników.

Aby przygotować masę kajmakową utrzeć masło na jasno, a następnie dodać kajmak i posiekane orzechy zmiksować.

Na spodzie wyłożonej papierem kwadratowej lub prostokątnej blaszki ułożyć warstwę herbatników, następnie wyłożyć część masy kajmakowej, na to znów herbatniki i masę mleczną.

Wykładać poszczególne warstwy do zużycia składników, następnie wstawić ciasto do lodówki na 2-3 godziny.

Schłodzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą.

Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej