Ciasto rozpustny mnich bez pieczenia - warstwowy deser na herbatnikach

Rozpustny mnich
Autor: Shutterstock Rozpustny mnich to łatwy w przygotowaniu deser.
łatwy
35 min
8

Dieta wegetariańska

Rozpustny mnich to pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowuje się je na herbatnikach, a jego sercem są dwie słodkie masy - jasna, na bazie mleka w proszku, oraz ciemniejsza masa kajmakowa z dodatkiem orzeszków ziemnych. Słodki smak, aksamitna konsystencja i chrupiące orzeszki - niewiele potrzeba do szczęścia. Prawda?

Jak udekorować rozpustnego mnicha?

Polewa czekoladowa jako sposób wykończenia ciasta to tylko jedna z opcji. Ciasto można pozostawić również bez polewy, z cieniutką warstwą kremu na wierzchu, można z polewy zrobić fantazyjne esy-floresy. Dla tych, którzy lubią orzechy świetną opcją jest posiekanie ich w drobną kosteczkę i obsypanie nimi wierzchu ciasta. Wersja "wypasiona" rozpustnego mnicha to z kolei udekorowanie wierzchu ciasta pokruszoną bezą, która doda deserowi lekkiej chrupkości i oczywiście słodyczy. Na wierzch można również zetrzeć ulubiona czekoladę: białą, mleczną lub gorzką. Można również je połączyć i wykończyć ciasto wiórkami czekoladowymi w trzech kolorach.

Czym zastąpić herbatniki w rozpustnym mnichu?

Najlepiej niczym - moim zdaniem najsmaczniejszy jest właśnie w wersji podanej w przepisie. Można użyć herbatników jasnych lub kakaowych, świetną opcją jest również przygotowanie rozpustnego mnicha na cieniutkich i chrupiących herbatnikach maślanych, są one jednak droższe od zwykłych bure petitów. Ale do odważnych świat należy, można spróbować wersji z ciasteczkami owsianymi, podłużnymi biszkoptami (okrągłe się nie sprawdzają - są zbyt miękkie i puszyste) albo krakersami. Zwłaszcza ta ostatnia opcja daje ciekawy efekt, bo słone ciasteczka ciekawie przełamują słodki smak deseru.

Przepis na ciasto rozpustny mnich

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie jasnych herbatników
  • Masa mleczna:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki cukru
  • Masa kajmakowa:
  • 1 puszka kajmaku
  • 0,5 kostki masła
  • 100 g orzechów ziemnych
  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko i cukier podgrzewać na niewielkim gazie, aby cukier się rozpuścił, a następnie wystudzić.
  • Masło zmiksować, aż zrobi się jasne i puszyste. Dodawać do niego naprzemiennie mleko w proszku i mleko z cukrem i miksować, do wyczerpania składników.
  • Aby przygotować masę kajmakową utrzeć masło na jasno, a następnie dodać kajmak i posiekane orzechy, zmiksować.
  • Na spodzie wyłożonej papierem kwadratowej lub prostokątnej blaszki ułożyć warstwę herbatników, następnie wyłożyć część masy kajmakowej, na to znów herbatniki i masę mleczną.
  • Wykładać poszczególne warstwy do zużycia składników, następnie wstawić ciasto do lodówki na 2-3 godziny.
  • Schłodzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej