Ciasteczka i pierniczki

Różnorodne ciasteczka i pierniczki to ulubiona przekąska zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ponieważ produkty dostępne w sklepach zawierają w sobie mnóstwo ulepszaczy, warto odkryć nowe słodkie hobby - przygotowywanie domowych ciastek. Receptur nie brakuje, a osoby nietolerujące glutenu także znajdą przysmaki dla siebie.

Ciasteczka i pierniczki

Ciasteczka i pierniczki wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Szwajcarskie SCHENKELI: karnawałowe ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu

Szwajcarskie SCHENKELI: karnawałowe ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu

Szwajcarskie schenkeli to tradycyjne ciasteczka przygotowywane z okazji karnawału. Smażone w głębokim tłuszczu ciasteczka są puszyste, kruche i obłędnie smaczne. Nie możesz podróżować? Nic nie szkodzi. Wybierz się w kulinarną podróż do własnej kuchni i zrób ciasteczka rodem ze Szwajcarii!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze

Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze

Domowe krakersiki z serkiem topionym zrobisz naprawdę szybko i równie szybko znikną. Dlatego polecamy przygotować od razu podwójną porcję. Kruchutkie, aromatyczne, przyprawione dokładnie tak jak lubisz!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Włoskie faworki - bosko lekkie ciasteczka karnawałowe

Włoskie faworki - bosko lekkie ciasteczka karnawałowe

Włoskie faworki to bardzo delikatne ciasteczka przygotowywane w okresie karnawału jako poczęstunek na większych i małych fiestach. To odpowiednik naszego chrustu, niekiedy urozmaicany kroplą olejku cytrynowego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrusty faworki - przepis na obłędnie lekki i kruchy chrust wg Ewy Wachowicz [WIDEO]

Chrusty faworki - przepis na obłędnie lekki i kruchy chrust wg Ewy Wachowicz [WIDEO]

Przepis na chrusty, czyli popularne faworki, przyda się nie tylko na tłusty czwartek. Delikatne i kruche chruściki znakomicie sprawdzą się na karnawałowych spotkaniach. Sprawdź, jak faworki robi Ewa Wachowicz i wypróbuj jej recepturę na chrust. Podawaj klasycznie - posypane cukrem pudrem. Takie są najlepsze.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Faworki lane - przepis na lany chrust dla niecierpliwych i zabieganych [WIDEO]

Faworki lane - przepis na lany chrust dla niecierpliwych i zabieganych [WIDEO]

Faworki kojarzą się z dużą ilością pracy i sprzątania. My proponujemy genialne ułatwienie: faworki lane - szybkie, łatwe, bezstresowe i tak samo pyszne. Wypróbuj przepis na pyszne lane faworki dobre na karnawał, tłusty czwartek i na każdą inną okazję. Sposób na lane faworki jest prosty - dość rzadkie ciasto i mały lejek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem - puszyste i wilgotne pączusie

Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem - puszyste i wilgotne pączusie

Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem to urocza przekąska o wyważonym smaku. Puszyste dzięki dodatkowi kefiru, a jednocześnie przyjemnie wilgotne z powodu dodatku jabłek i twarogu. Obficie posypane cukrem pudrem idealnie pasują do popołudniowej herbaty. Znakomicie zastąpią też tradycyjne pączki w tłusty czwartek, a są łatwiejsze do przygotowania i wymagają mniej pracy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Churros na tłusty czwartek – przepis Anny Starmach [WIDEO]

Churros na tłusty czwartek – przepis Anny Starmach [WIDEO]

Churros to popularne w Hiszpanii podłużne ciastka ptysiowe smażone na głębokim oleju, najczęściej podawane z czekoladą do kawy. W kawiarniach zamawia się "cafe con churros". Przepis na hiszpańskie churros warto wypróbować w tłusty czwartek. Oto przepis na churros według Anny Starmach, jurorki "MasterChefa".

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasteczka z chałwą - 10 minut pracy, dużo przyjemności

Ciasteczka z chałwą - 10 minut pracy, dużo przyjemności

Ciasteczka z chałwą przygotujesz dosłownie w 10 minut, a ich niepowtarzalny smak będzie cię cieszył znacznie dłużej. Idealne dla tych, którzy lubią słodycze z orientalną nutką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Speculoos - belgijskie ciasteczka korzenne - upiecz je na święta!

Speculoos - belgijskie ciasteczka korzenne - upiecz je na święta!

Speculoos to belgijskie ciasteczka korzenne, o smaku nieco podobnym do naszych pierniczków, ale bardziej kruche. Powstają bez dodatku miodu i sody, ciasto nie musi leżakować, wymaga tylko chłodzenia, jak ciasto kruche.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makagigi - makowe

Makagigi - makowe "sezamki" na miodzie na wigilijny stół

Makagigi to chrupiące ciasteczka z maku i miodu. Przypominają sezamki, tyle że zamiast ziaren sezamu do ich przygotowania używa się niebieskiego maku. Dla urozmaicenia smaku można do nich dodać nieco sezamu albo pokruszone orzechy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 22