Przepisy
Ciasteczka i pierniczki
Różnorodne ciasteczka i pierniczki to ulubiona przekąska zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ponieważ produkty dostępne w sklepach zawierają w sobie mnóstwo ulepszaczy, warto odkryć nowe słodkie hobby - przygotowywanie domowych ciastek. Receptur nie brakuje, a osoby nietolerujące glutenu także znajdą przysmaki dla siebie.

Ciasteczka i pierniczki wszystkie przepisy
Filtry

Szwajcarskie SCHENKELI: karnawałowe ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu
Szwajcarskie schenkeli to tradycyjne ciasteczka przygotowywane z okazji karnawału. Smażone w głębokim tłuszczu ciasteczka są puszyste, kruche i obłędnie smaczne. Nie możesz podróżować? Nic nie szkodzi. Wybierz się w kulinarną podróż do własnej kuchni i zrób ciasteczka rodem ze Szwajcarii!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Domowe krakersiki z serkiem topionym zrobisz naprawdę szybko i równie szybko znikną. Dlatego polecamy przygotować od razu podwójną porcję. Kruchutkie, aromatyczne, przyprawione dokładnie tak jak lubisz!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 3 OSÓB

Włoskie faworki - bosko lekkie ciasteczka karnawałowe
Włoskie faworki to bardzo delikatne ciasteczka przygotowywane w okresie karnawału jako poczęstunek na większych i małych fiestach. To odpowiednik naszego chrustu, niekiedy urozmaicany kroplą olejku cytrynowego.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
![Chrusty faworki - przepis na obłędnie lekki i kruchy chrust wg Ewy Wachowicz [WIDEO]](https://cdn32.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/450/280/1/user_photos/24561/chrusty-faworki-przepis-na-oblednie-lekki-i-kruchy-chrust-wg-ewy-wachowicz-wideo.jpg)
Chrusty faworki - przepis na obłędnie lekki i kruchy chrust wg Ewy Wachowicz [WIDEO]
Przepis na chrusty, czyli popularne faworki, przyda się nie tylko na tłusty czwartek. Delikatne i kruche chruściki znakomicie sprawdzą się na karnawałowych spotkaniach. Sprawdź, jak faworki robi Ewa Wachowicz i wypróbuj jej recepturę na chrust. Podawaj klasycznie - posypane cukrem pudrem. Takie są najlepsze.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
![Faworki lane - przepis na lany chrust dla niecierpliwych i zabieganych [WIDEO]](https://cdn2.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/450/280/1/user_photos/16535/faworki-lane-przepis-na-lany-chrust-dla-niecierpliwych-i-zabieganych-wideo.jpg)
Faworki lane - przepis na lany chrust dla niecierpliwych i zabieganych [WIDEO]
Faworki kojarzą się z dużą ilością pracy i sprzątania. My proponujemy genialne ułatwienie: faworki lane - szybkie, łatwe, bezstresowe i tak samo pyszne. Wypróbuj przepis na pyszne lane faworki dobre na karnawał, tłusty czwartek i na każdą inną okazję. Sposób na lane faworki jest prosty - dość rzadkie ciasto i mały lejek.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB

Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem - puszyste i wilgotne pączusie
Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem to urocza przekąska o wyważonym smaku. Puszyste dzięki dodatkowi kefiru, a jednocześnie przyjemnie wilgotne z powodu dodatku jabłek i twarogu. Obficie posypane cukrem pudrem idealnie pasują do popołudniowej herbaty. Znakomicie zastąpią też tradycyjne pączki w tłusty czwartek, a są łatwiejsze do przygotowania i wymagają mniej pracy.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
![Churros na tłusty czwartek – przepis Anny Starmach [WIDEO]](https://cdn19.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/450/280/1/user_photos/24499/churros-na-tlusty-czwartek-przepis-anny-starmach-wideo.jpg)
Churros na tłusty czwartek – przepis Anny Starmach [WIDEO]
Churros to popularne w Hiszpanii podłużne ciastka ptysiowe smażone na głębokim oleju, najczęściej podawane z czekoladą do kawy. W kawiarniach zamawia się "cafe con churros". Przepis na hiszpańskie churros warto wypróbować w tłusty czwartek. Oto przepis na churros według Anny Starmach, jurorki "MasterChefa".
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasteczka z chałwą - 10 minut pracy, dużo przyjemności
Ciasteczka z chałwą przygotujesz dosłownie w 10 minut, a ich niepowtarzalny smak będzie cię cieszył znacznie dłużej. Idealne dla tych, którzy lubią słodycze z orientalną nutką.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Speculoos - belgijskie ciasteczka korzenne - upiecz je na święta!
Speculoos to belgijskie ciasteczka korzenne, o smaku nieco podobnym do naszych pierniczków, ale bardziej kruche. Powstają bez dodatku miodu i sody, ciasto nie musi leżakować, wymaga tylko chłodzenia, jak ciasto kruche.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Makagigi - makowe "sezamki" na miodzie na wigilijny stół
Makagigi to chrupiące ciasteczka z maku i miodu. Przypominają sezamki, tyle że zamiast ziaren sezamu do ich przygotowania używa się niebieskiego maku. Dla urozmaicenia smaku można do nich dodać nieco sezamu albo pokruszone orzechy.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB