Ciasteczka, jakich jeszcze nie próbowaliście. Proste, pyszne i mocno sezamowe

Dieta wegetariańska
Kruche, delikatnie sezamowe i świetne do kawy czy herbaty. Ciasteczka z tahini to prosty sposób na słodką przekąskę w ciągu dnia. Wystarczy dosłownie kilka składników, by zachwycić znajomych i rodzinę smakiem, którego większość jeszcze nie próbowała.
Ciasteczka, których większość nie jadła. Ich smak zaskakuje
Przepis na ciastka z tahini ma swoje korzenie w takich krajach jak Liban, Turcja czy Izrael. To właśnie tam pasta sezamowa, czy też tahini, jest składnikiem, który używany jest niemal każdego dnia. Jej najpopularniejszym użyciem bez wątpienia jest hummus, jednak nie jest to jej jedyne zastosowanie. Można ją dodać również do słodkości.
Tahini nadaje słodyczom głęboki i orzechowy smak, podobny nieco do masła orzechowego. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliśmy ciasteczek z tahini, to ich bogaty i dość nietypowy aromat może się okazać dla nas zaskoczeniem.
Zaskakujące ciasteczka. Smakują niezwykle, a są banalnie proste
Ciasteczka są kruche z zewnątrz, ale lekko ciągnące się w środku. Z czasem będą miękły, a najlepiej będą smakować dzień po upieczeniu. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych technik czy specjalistycznych sprzętów.
Tahini dostarcza nam zdrowych tłuszczów i wapnia, nie da się jednak zapomnieć, że w naszych ciasteczkach wciąż znajduje się masło i cukier, co niestety sprawia, że nie można ich nazwać "zdrową przekąską".
SKŁADNIKI
- 20 g masła
- 100 g pasty tahini
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- sezam do posypania
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy tahini i dalej miksujemy.
- Dodajemy jajko i wanilię i dokładnie mieszamy.
- W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek, do pieczenia, cynamon i sól.
- Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy tylko do połączenia.
- Z masy formujemy małe kulki i lekko spłaszczamy.
- Ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
- Posypujemy sezamem.
- Pieczemy około 15 minut.
- Studzimy na kratce.