Najlepsze ciasteczka owsiane robię z dodatkiem tych suszonych owoców. Są w sam raz słodkie i pełne zdrowia

Dieta wegetariańska
Chociaż sklepowe półki uginają się od opakowań z ciasteczkami owsianymi, warto upiec je samodzielnie. Chrupiące ciasteczka owsiane przygotowane według tego przepisu są pyszne, a do tego nie zawierają ani mąki, ani białego cukru. Za ich smak i bogactwo składników odżywczych odpowiadają dwa produkty. Poznajcie przepis na ciasteczka z płatków owsianych i daktyli.
Czy ciasteczka daktylowe są zdrowe?
Ciasteczka owsiane z dodatkiem suszonych daktyli to mnóstwo smaku i zdrowia. Przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze i zawierają więcej prozdrowotnych substancji niż te ze sklepu. Dwa główne składniki, czyli płatki owsiane i suszone daktyle, cenione są za wysoką zawartość witamin i minerałów. Warto więc włączyć je do diety.
Płatki owsiane zawierają błonnik, który który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu. Zawierają minerały, takie jak magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B. Z kolei daktyle są zdrowym zamiennikiem białego cukru. To dobre źródło błonnika i antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Dostarczają energii i mogą pomóc w regulacji poziomu cukru.
Z czego zrobić ciasteczka daktylowe?
Pełne smaku domowe ciasteczka to wyborna słodka przekąską, którą robi się z prostych składników. Są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach. Ich cena nie jest wygórowana, więc upieczone w domu ciasteczka wychodzą taniej niż gotowe. Są też smaczniejsze i zdrowsze, ponieważ zawierają naturalne składniki. Nie ma w nich mąki pszennej, ani białego cukru. Dodatkowo mają przyjemny orzechowy aromat.
Lista składników niezbędnych do przygotowania całej blachy domowych ciasteczek daktylowych nie jest długa. Znalazło się na niej tylko siedem produktów. Co więc jest potrzebne, aby upiec chrupiące ciasteczka daktylowe w domowych warunkach?
- płatki owsiane
- suszone daktyle
- mleko
- jajko
- masło orzechowe
- ekstrakt waniliowy
- proszek do pieczenia
Jak zrobić ciasteczka daktylowe?
Wyborne i przyjemnie chrupiące ciasteczka z suszonych daktyli i płatków owsianych zachwycają już po pierwszym kęsie. To świetny pomysł na deser i dodatek do kawy. Przygotowanie w domu tego zdrowego przysmaku nie jest trudne. Przepis z powodzeniem można zaliczyć do prostych receptur na domowe ciasteczka owsiane. Robi się je błyskawicznie i w takim samym tempie znikają.
Jak więc zrobić domowe ciasteczka daktylowe, które zachwycą wyjątkowo dobrym smakiem? Wybierzcie ten przepis i przekonajcie się, ze zdrowe też jest smaczne.
- 1. krok – namoczenie daktyli
- 2. krok – zmiksowanie daktyli z mlekiem
- 3. krok – połączenie pasty daktylowej z płatkami owsianymi i pozostałymi składnikami
- 4. krok – uformowanie ciasteczek
- 5. krok – upieczenie ciasteczek daktylowych w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 200 g suszonych daktyli
- 50 ml mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle przełożyć do miseczki i zalać gorącą wodą. Odstawić na 30 minut, żeby zmiękły.
- Namoczone daktyle odcedzić i przełożyć do blendera. Wlać mleko i zmiksować na gładką pastę.
- Do pasty daktylowej wsypać płatki owsiane i proszek do pieczenia. Dodać masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kulki i lekko je spłaszczać. Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub szklanym słoiku.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.