Keto przepis na masło orzechowe. Dietetyczna pasta z 3 składników

keto masło orzechowe
Autor: Shutterstock Keto masło orzechowe jest pyszne, zdrowe i proste do samodzielnego zrobienia.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ketomaniacy mogą odetchnąć z ulgą, ponieważ nie muszą rezygnować z masła orzechowego. To uniwersalny produkt, który można wykorzystywać w daniach śniadaniowych czy deserach. Chociaż sklepowe półki uginają się od słoiczków z masłem orzechowym, warto przygotować je samodzielnie. Poznajcie sprawdzony przepis na keto masło orzechowe pełne smaku i prawie bez węglowodanów.

Czy na diecie keto można jeść masło orzechowe?

Dieta ketogeniczna wymaga wielu wyrzeczeń. Sporo produktów należy wyeliminować z codziennego jadłospisu lub spożywać je umiarkowanie. Całe szczęście nie trzeba rezygnować z masła orzechowego. Ten pyszny i pełen zdrowych składników odżywczych dodatek sprawi, że łatwo i szybko można urozmaicić posiłki. Masło orzechowe nie zawiera dużej ilości węglowodanów. Jest dobrym źródłem zdrowych tłuszczy i roślinnego białka.

W sklepach można znaleźć duży wybór maseł orzechowych, ale skład niektórych z nich może przyprawić o zawrót głowy. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie keto masła orzechowego w domu. Potrzebne będą tylko trzy produkty i dobry blender.

Jak zrobić keto masło orzechowe?

Przepis na keto masło orzechowe jest bardzo prosty. Robi się je ekspresowo. Na liście składników znalazły się tylko trzy produkty. Według tego przepisu masło robi się z orzechów arachidowych z dodatkiem wody i szczypty soli. Potrzebny będzie także mocny blender z ostrymi nożami. Składniki wystarczy zmiksować, aby po kilku minutach otrzymać pyszne keto masło orzechowe. Najlepiej orzechy blendować pulsacyjnie i sprawdzać konsystencję pasty. Możecie zrobić keto masło orzechowe z wyczuwalnymi kawałkami orzechów lub gładką pastę.

Keto masło orzechowe przyrządzone według tego przepisu robi się z orzechów arachidowych. Można jednak przygotować je także z orzechów włoskich, które charakteryzują się niską zawartością węglowodanów. Pysznie smakuje masło z orzechów laskowych, pistacji czy migdałów. Najwięcej węglowodanów zawiera masło z orzechów nerkowca.

Czym wzbogacić keto masło orzechowe?

Według tego sprawdzonego przepisu na keto masło orzechowe można przygotować podstawową wersję pasty. Smak keto masła z orzechów arachidowych można jednak łatwo podkręcić, dodając inne proste składniki. Pysznie smakuje keto masło orzechowe z dodatkiem naturalnego kakao i cynamonu. Waniliowe keto masło orzechowe powstanie dzięki dodatkowi ekstraktu z wanilii. Tradycyjnie masło orzechowe keto można podkręcić solą morską.

SKŁADNIKI

  • 300 g orzechów arachidowych
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy arachidowe delikatnie uprażyć na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.
  • Przesypać do blendera, wlać wodę i wsypać szczyptę soli.
  • Miksować, aż powstanie gładka pasta orzechowa.
  • Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej