Pyszne i wilgotne śniadaniowe muffinki. Są pełne dobrego błonnika

Dieta wegetariańska
Czy zdrowe śniadanie może być przy okazji pyszne? Odpowiedź brzmi stanowczo tak, a przykładem mogą być te pyszne czekoladowe muffiny z cukinią i otrębami pszennymi. Wypełnione nie tylko smakiem, ale również błonnikiem sprawią, że poranek będzie niesamowity.
Ciekawy pomysł na śniadanie. Czekoladowe muffinki z cukinią i otrębami
Pyszne czekoladowe muffinki z cukinią i otrębami to naprawdę wspaniały sposób na rozpoczęcie dnia. Choć niestety nie można ich nazwać całkowicie zdrowymi, to wciąż są zdrowsze niż większość czekoladowych muffinek. Wychodzą nie tylko smaczne, ale również idealnie wilgotne.
To wspaniały pomysł na rozpoczęcie dnia. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga żadnych skomplikowanych technik ani sprzętów. To proste muffinki, które świetnie sprawdzą się zarówno na deser, jak i jako przekąska do pracy czy szkoły.
Zamrażaj i wyciągaj kiedy masz ochotę. Idealne muffinki dla każdego
Co najlepsze, bez problemu można je zamrażać i wyciągać kiedy będziemy mieli ochotę. Rozmrażać można je zarówno w piekarniku, jak i w air fryerze czy mikrofalówce. Dzięki temu zawsze będziemy mieli do dyspozycji pyszne i ciepłe muffinki.
Te muffinki nie zajmą nam długo w przygotowaniu, a smakują naprawdę obłędnie. Wystarczy kilka składników i chwila czasu, by przygotować te przepyszne łakocie. Nie ma więc na co czekać i już teraz możemy się zabrać za ich przygotowanie. Wszyscy domownicy z pewnością będą zachwyceni.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki otrębów pszennych
- 1/3 szklanki niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 ml maślanki
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- 150 ml syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 cukinia
- szczypta soli
- pół tabliczki czekolady min. 60 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- Przygotowujemy papiloty do muffinek.
- W misce mieszamy mąkę, otręby, kakao, sodę i sól.
- W osobnej misce łączymy ze sobą jajka, maślankę, syrop klonowy, olej i wanilię.
- Pośrodku suchych składników robimy dołek i stopniowo wlewamy mokre składniki.
- Mieszamy do połączenia.
- Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy ją do ciasta.
- Dodajemy połowę wcześniej posiekanej czekolady i dokładnie mieszamy.
- Ciasto rozkładamy do papilotek.
- Na górę posypujemy pozostałą czekoladą.
- Pieczemy około 25 minut.