Matcha i biała czekolada to duet idealny. Te ciasteczka szybko znikną z talerza

Dieta wegetariańska
Lekko herbaciane, kruche ciasteczka, które idealnie pasować będą na podwieczorek. Pyszne ciasteczka z matchą i białą czekoladą to idealny pomysł na słodką przekąskę do popołudniowej kawy czy herbaty. A bardzo łatwo przygotujesz je w domu.
Ciasteczka z matchą i białą czekoladą. Idealne do popołudniowej kawy
Pyszny pomysł na coś słodkiego? Ciasteczka z matchą i białą czekoladą są proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Wystarczy zaledwie kilka kroków, by przygotować te smakołyki, które szybko znikną z talerza.
Sama w sobie matcha to nic innego jak sproszkowana zielona herbata, która ma lekko trawiasty, ale głęboki smak. Ma przepiękny zielony kolor i idealnie balansuje słodycz, dzięki czemu nasze ciasteczka będą "dobre, takie nie za słodkie".
Dlatego idealnie będzie się komponowała z białą czekoladą, która złagodzi jej goryczkę, tworząc tym samym idealne połączenie. Nasza czekolada jest słodka i kremowa, a w cieście się roztopi, tworząc idealne "kieszonki".
Chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Dodaj do nich co lubisz
Ciasteczka wychodzą idealnie chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku, dzięki czemu idealnie sprawdzą się jako przekąska do herbaty. Na szczęście nie wychodzą za suche, a to dzięki dużej ilości masła. Jeśli nie lubimy białej czekolady możemy bez problemu ją zamienić na mleczną lub gorzką czekoladę. Jeśli chcemy możemy dorzucić również orzechy np. pistacje czy migdały.
SKŁADNIKI
- 120 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku z zielonej herbaty matcha
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 100 g białej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło ucieramy w mikserze z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia.
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i matchę.
- Całość mieszamy do połączenia.
- Dodajemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy.
- Formujemy kulki i układamy na blaszce.
- Pieczemy około 12 minut.
- Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.