Matcha i biała czekolada to duet idealny. Te ciasteczka szybko znikną z talerza

Matcha i biała czekolada to duet idealny. Te ciasteczka szybko znikną z talerza
Autor: Shutterstock.com Matcha i biała czekolada to duet idealny. Te ciasteczka szybko znikną z talerza
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Lekko herbaciane, kruche ciasteczka, które idealnie pasować będą na podwieczorek. Pyszne ciasteczka z matchą i białą czekoladą to idealny pomysł na słodką przekąskę do popołudniowej kawy czy herbaty. A bardzo łatwo przygotujesz je w domu.

Ciasteczka z matchą i białą czekoladą. Idealne do popołudniowej kawy

Pyszny pomysł na coś słodkiego? Ciasteczka z matchą i białą czekoladą są proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Wystarczy zaledwie kilka kroków, by przygotować te smakołyki, które szybko znikną z talerza.

Sama w sobie matcha to nic innego jak sproszkowana zielona herbata, która ma lekko trawiasty, ale głęboki smak. Ma przepiękny zielony kolor i idealnie balansuje słodycz, dzięki czemu nasze ciasteczka będą "dobre, takie nie za słodkie".

Dlatego idealnie będzie się komponowała z białą czekoladą, która złagodzi jej goryczkę, tworząc tym samym idealne połączenie. Nasza czekolada jest słodka i kremowa, a w cieście się roztopi, tworząc idealne "kieszonki".

Chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Dodaj do nich co lubisz

Ciasteczka wychodzą idealnie chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku, dzięki czemu idealnie sprawdzą się jako przekąska do herbaty. Na szczęście nie wychodzą za suche, a to dzięki dużej ilości masła. Jeśli nie lubimy białej czekolady możemy bez problemu ją zamienić na mleczną lub gorzką czekoladę. Jeśli chcemy możemy dorzucić również orzechy np. pistacje czy migdały.

SKŁADNIKI

  • 120 g masła 
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku z zielonej herbaty matcha
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 100 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Masło ucieramy w mikserze z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia.
  • Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i matchę.
  • Całość mieszamy do połączenia.
  • Dodajemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy.
  • Formujemy kulki i układamy na blaszce.
  • Pieczemy około 12 minut.
  • Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Matcha - właściwości i zastosowanie herbaty matcha
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej