Ciasteczka jabłkowe jak z McDonald's. Wystarczy kilka składników

Ciasteczka jabłkowe jak z McDonald's. Wystarczy kilka składników
Autor: Shutterstock.com Ciasteczka jabłkowe jak z McDonald's. Wystarczy kilka składników
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Ciasto z jabłkami to jeden z flagowych deserów McDonald's. Kocha je cała masa ludzi. Okazuje się, że możemy bez problemu przygotować je w domu. Rozkoszuj się tym chrupiącym z zewnątrz ciastkiem, wypełnionym cynamonowo-jabłkowym nadzieniem. Rozkocha w sobie każdego.

Ciastka jabłkowe jak z McDonald's. Łatwo zrobisz je w domu

Ciastko jabłkowe z McDonald's to prawdziwa klasyka. Chrupiące z zewnątrz i pełne pysznego nadzienia w środku. Co więcej, możemy przygotować podobne bez wychodzenia z domu. I wcale nie jest to trudne. Możemy się rozkoszować tym klasycznym przysmakiem w zaledwie kilku krokach.

I choć będzie smakowała nico inaczej niż w znanym fast foodzie, dzięki temu mamy pewność, co znajduje się w środku. Ciasto wyjdzie zdrowsze i będzie przygotowywane z lepszych składników. Możemy kontrolować kwaśność jabłek, ilość dodanego cukru czy cynamonu oraz to czy wolimy pieczone, czy smażone ciastka.

Jeśli chodzi o jabłka to najlepiej sprawdzą się takie odmiany jak Ligol, Szara Renata czy Granny Smith. Wszystko dlatego, że to właśnie one najlepiej zachowują kształt po ugotowaniu, a dodatkowo są nieco kwaśne, dzięki czemu będą idealnie balansować cukier.

To ciastko jest szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga miksera, a wyłącznie kilku składników. Świetnie smakuje na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych. Możemy je również zamrozić i piec dopiero kiedy najdzie nas na nie ochota.

SKŁADNIKI

  • Na nadzienie:
  • 2 średnie jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • Na ciasto:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • cukier do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • W rondelku mieszamy ze sobą jabłka, cukier, cynamon, sok z cytryny i wodę.
  • Gotujemy na małym ogniu około 5 minut.
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy je w prostokąty.
  • Na połowę prostokątów nakładamy nadzienie, zostawiając wolne brzegi.
  • Przykrywamy pozostałymi prostokątami.
  • Dociskamy brzegi widelcem.
  • W każdym ciastku robimy 2-3 nacięcia.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
  • Pieczemy około 20 minut.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej