Ciasteczka jabłkowe jak z McDonald's. Wystarczy kilka składników

Dieta wegetariańska
Ciasto z jabłkami to jeden z flagowych deserów McDonald's. Kocha je cała masa ludzi. Okazuje się, że możemy bez problemu przygotować je w domu. Rozkoszuj się tym chrupiącym z zewnątrz ciastkiem, wypełnionym cynamonowo-jabłkowym nadzieniem. Rozkocha w sobie każdego.
Ciastka jabłkowe jak z McDonald's. Łatwo zrobisz je w domu
Ciastko jabłkowe z McDonald's to prawdziwa klasyka. Chrupiące z zewnątrz i pełne pysznego nadzienia w środku. Co więcej, możemy przygotować podobne bez wychodzenia z domu. I wcale nie jest to trudne. Możemy się rozkoszować tym klasycznym przysmakiem w zaledwie kilku krokach.
I choć będzie smakowała nico inaczej niż w znanym fast foodzie, dzięki temu mamy pewność, co znajduje się w środku. Ciasto wyjdzie zdrowsze i będzie przygotowywane z lepszych składników. Możemy kontrolować kwaśność jabłek, ilość dodanego cukru czy cynamonu oraz to czy wolimy pieczone, czy smażone ciastka.
Jeśli chodzi o jabłka to najlepiej sprawdzą się takie odmiany jak Ligol, Szara Renata czy Granny Smith. Wszystko dlatego, że to właśnie one najlepiej zachowują kształt po ugotowaniu, a dodatkowo są nieco kwaśne, dzięki czemu będą idealnie balansować cukier.
To ciastko jest szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga miksera, a wyłącznie kilku składników. Świetnie smakuje na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych. Możemy je również zamrozić i piec dopiero kiedy najdzie nas na nie ochota.
SKŁADNIKI
- Na nadzienie:
- 2 średnie jabłka
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- Na ciasto:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- W rondelku mieszamy ze sobą jabłka, cukier, cynamon, sok z cytryny i wodę.
- Gotujemy na małym ogniu około 5 minut.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy je w prostokąty.
- Na połowę prostokątów nakładamy nadzienie, zostawiając wolne brzegi.
- Przykrywamy pozostałymi prostokątami.
- Dociskamy brzegi widelcem.
- W każdym ciastku robimy 2-3 nacięcia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
- Pieczemy około 20 minut.