Kultowe ciasteczka snickerdoodles. Miękkie, maślane i cynamonowe

Dieta wegetariańska
Przepyszne, mięciutkie ciasteczka cynamonowe to idealny sposób na słodką przekąskę w ciągu dnia. Klasyczne snickerdoodles to ciasteczka z chrupiącą skorupką, które skradną twoje serca od pierwszego kęsa. Ich przygotowanie jest proste, a efekt - spektakularny.
Amerykańska klasyka w twoim domu. Snickerdoodles gotowe w kilka chwil
Przepyszne ciasteczka snickerdoodles to klasyka amerykańskich słodkich przysmaków. Są proste w przygotowaniu, ale mają swój charakter dzięki pysznej cynamonowej otoczce. W klasycznej postaci do ich przygotowania używać się cream of tartar, czyli wodorowinianu potasu. Nie jest to jednak coś łatwego do kupienia w Polsce, dlatego w przepisie zamieniliśmy go na proszek do pieczenia i sok z cytryny.
Ciasteczka z zewnątrz są idealne chrupiące dzięki cukrowi i cynamonowi, a w środku pozostają delikatne i mięciutkie. Jeśli mamy taką ochot możemy również nadziać je kremem czekoladowym lub karmelem.
Różne wersje klasyki. Pyszne ciasteczka w kilka minut
Możemy również trochę pokombinować i przygotować różne wariacje tych ciasteczek. Do najpopularniejszych należą:
- wegańskie
- bezglutenowe
- z białą czekoladą
- z dynią i przyprawą korzenną
Te ciasteczka to prosty sposób na pyszną słodką przekąskę, która szybko będzie gotowa. Mają intensywny smak, który na długo pozostaje w pamięci - nic więc dziwnego, że cieszą się tak dużą popularnością w Stanach Zjednoczonych.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 230 g masła, w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 50 g brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 330 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- Do obtaczania:
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło ucieramy z cukrem białym i brązowym na puszystą masę.
- Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy.
- Mieszamy do połączenia.
- W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, sodę i sól.
- Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych mieszając tylko do połączenia.
- Masę wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Z ciasta formujemy kilki i obtaczamy je w mieszance cukru i cynamony.
- Układamy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 10 minut.