Kultowe ciasteczka snickerdoodles. Miękkie, maślane i cynamonowe

Kultowe ciasteczka snickerdoodles. Miękkie, maślane i cynamonowe
Autor: Shutterstock.com Kultowe ciasteczka snickerdoodles. Miękkie, maślane i cynamonowe
łatwy
10 min
24

Dieta wegetariańska

Przepyszne, mięciutkie ciasteczka cynamonowe to idealny sposób na słodką przekąskę w ciągu dnia. Klasyczne snickerdoodles to ciasteczka z chrupiącą skorupką, które skradną twoje serca od pierwszego kęsa. Ich przygotowanie jest proste, a efekt - spektakularny.

Amerykańska klasyka w twoim domu. Snickerdoodles gotowe w kilka chwil

Przepyszne ciasteczka snickerdoodles to klasyka amerykańskich słodkich przysmaków. Są proste w przygotowaniu, ale mają swój charakter dzięki pysznej cynamonowej otoczce. W klasycznej postaci do ich przygotowania używać się cream of tartar, czyli wodorowinianu potasu. Nie jest to jednak coś łatwego do kupienia w Polsce, dlatego w przepisie zamieniliśmy go na proszek do pieczenia i sok z cytryny.

Ciasteczka z zewnątrz są idealne chrupiące dzięki cukrowi i cynamonowi, a w środku pozostają delikatne i mięciutkie. Jeśli mamy taką ochot możemy również nadziać je kremem czekoladowym lub karmelem.

Różne wersje klasyki. Pyszne ciasteczka w kilka minut

Możemy również trochę pokombinować i przygotować różne wariacje tych ciasteczek. Do najpopularniejszych należą:

  • wegańskie
  • bezglutenowe
  • z białą czekoladą 
  • z dynią i przyprawą korzenną

Te ciasteczka to prosty sposób na pyszną słodką przekąskę, która szybko będzie gotowa. Mają intensywny smak, który na długo pozostaje w pamięci - nic więc dziwnego, że cieszą się tak dużą popularnością w Stanach Zjednoczonych.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 230 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 50 g brązowego cukru 
  • 2 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 330 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Do obtaczania:
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem białym i brązowym na puszystą masę.
  • Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy.
  • Mieszamy do połączenia.
  • W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, sodę i sól.
  • Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych mieszając tylko do połączenia.
  • Masę wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Z ciasta formujemy kilki i obtaczamy je w mieszance cukru i cynamony.
  • Układamy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 10 minut.
Beszamel - zdobienie wielkanocnych ciasteczek
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej