Te muffinki piekę przez cały rok. Sekretem ich smaku jest nadzienie z 2 składników

Dieta wegetariańska
Pyszne muffinki upieczone według tego prostego przepisu skrywają pewną tajemnicę. W ich środku kryje się wyborne nadzienie z włoskiego serka mascarpone i słodkich malin. To znakomite połączenie smaków podbije każde podniebienie. Poznajcie szybki przepis na znakomite muffinki z malinami i mascarpone, które z łatwością przygotujecie w domu.
Muffinki z malinami i mascarpone – składniki
Do przygotowania ciasta na domowe muffinki wypełnione smakowitymi dodatkami wykorzystuje się produkty, których zwykle używa się do słodkich wypieków. Lista składników nie jest długa i znalazły się na niej łatwo dostępne artykuły spożywcze. Nadzienie do muffinek składa się tylko z dwóch produktów, czyli malin i włoskiego serka mascarpone. Zaletą tego przepisu jest to, że do muffinek można wykorzystać maliny świeże lub mrożone.
Co jest potrzebne, aby upiec pyszne domowe muffinki z obłędnym nadzieniem? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do przygotowania ciasta, a druga to produkty do nadzienia.
Jak zrobić muffinki z malinami i mascarpone?
Z tym prostym przepisem upieczenie pysznych i idealnie słodkich muffinek wypełnionych mascarpone i malinami jest zadaniem łatwym, szybkim i przyjemnym. Wszystkie składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku, więc muffinki można robić na okrągło. Już w czasie pieczenia po całym domu unosi się obłędny aromat słodkiego domowego wypieku.
Jak więc upiec wyborne muffinki z dodatkiem włoskiego serka mascarpone i malin? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, aby w 10 minut zrobić pyszny domowy deser. Resztę pracy wykona piekarnik.
- 1. krok – połączenie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie składników mokrych
- 3. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
- 4. krok – nałożenie do papilotek warstw z ciasta, mascarpone i malin
- 5. krok – upieczenie muffinkami z malinami i mascarpone w piekarniku
Czy do muffinek lepsze są mrożone czy świeże maliny?
W tym prostym przepisie do domowych muffinek z mascarpone można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone maliny. Dzięki temu wyborny słodki wypiek można robić przez cały rok.
Świeże maliny sprawiają, że muffinki smakują wyśmienicie i mają obłędny aromat. Są mniej soczyste, więc ciasto nie nasiąka sokiem w czasie pieczenia. Świeże owoce dostępne są tylko sezonowo, a ich cena jest dość wysoka.
Muffinki z mascarpone można też upiec z dodatkiem mrożonych malin, które dostępne są w sklepach przez cały rok. Są tańsze niż świeże owoce i można je łatwo przechowywać w zamrażarce. Wadą mrożonych malin jest to, że podczas pieczenia mogą puścić zbyt dużo soku, co wpływa na konsystencję ciasta. Dlatego wcześniej należy delikatnie oprószyć je mąką ziemniaczaną, która pomoże wchłonąć nadmiar wody.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Nadzienie:- 60 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 30 g serka mascarpone
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
- Do drugiej miski wbić jajka. Wlać mleko i olej. Wsypać cukier trzcinowy oraz waniliowy. Dokładnie wymieszać.
- Mokre składniki wlać do suchych i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami nałożyć po 1 łyżce ciasta. Włożyć po 1 łyżeczce serka mascarpone i po kilka malin. Przykryć ciastem, tak aby sięgało do około 2/3 wysokości papilotek.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.