Mrożenie malin: jak zamrozić maliny na zimę?

2021-07-07 10:57

Mrożone maliny można wykorzystać do koktajli, ciast, deserów, do galaretek (nie rozmrażamy ich, tylko zamrożone zalewamy galaretką). Z przetartych owoców można zrobić pyszny sos owocowy do polania deseru lub lodów. Warto więc wiedzieć, jak zamrozić maliny na zimę, by nie straciły smaku.

mrozenie-malin-jak-zamrozic-maliny-na-zime.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sprawdź, jak właściwie zamrozić maliny na zimę

Spis treści

  1. Jak zamrażać maliny?
  2. Najprostszy przepis na ciasto z mrożonymi malinami
  3. Świeże maliny: jak je przechowywać i myć?
  4. Jak zrobić dobre maliny w słoiku?
  5. Czy maliny służą zdrowiu?
  6. Właściwości malin

Jak zamrażać maliny?

Do zamrażania wybieramy owoce dorodne, jędrne i co najważniejsze, suche oraz nieuszkodzone. Jeśli mamy owoce ze swojego ogrodu, nie zbierajmy ich po deszczu.

Gdy mamy pewność, że owoce nie były pryskane, możemy ich nie myć. Jeśli nie, maliny delikatnie opłukujemy na sicie i rozkładamy jedną warstwą na papierowym ręczniku lub czystej lnianej ściereczce. Malin nie należy wkładać do wody, bo owoce natychmiast nią nasiąkają i po zamrożeniu skleją się w bryłę.

Suche owoce układamy na tacy. Tylko jedną warstwę! W ten sposób każda malina będzie zamrożona osobno i potem łatwiej będzie brać potrzebną ich ilość. Po zamrożeniu wkładamy maliny do plastikowej torebki lub do pudełka. Maliny lepiej przechowają się w pudełku, bo nie pokruszą się na kawałki. Mrożone maliny można przechowywać do 12 miesięcy

Najprostszy przepis na ciasto z mrożonymi malinami

gotowy biszkopt

herbata

malinowy aromat do ciast

żółtka

cukier

masło

2 łyżki zimnego gotowego budyniu

opakowanie galaretki malinowej

mrożone maliny

Kup gotowy biszkopt. Nasącz go mocną herbatą z odrobiną malinowego zapachu do ciast.

Z żółtek, cukru i masła ubij krem. Żeby był lżejszy, dodaj 2 łyżki ugotowanego zimnego budyniu. Posmaruj kremem biszkopt. 

Zrób galaretkę malinową z torebki z mniejszej ilości wody niż w przepisie. Gdy zacznie tężeć, na całej powierzchni kremu ułóż zamrożone maliny, lekko wciskając w krem, i powoli polej galaretką maliny.

Całe ciasto można przygotować w tortownicy, wtedy unikniesz ryzyka spłynięcia galaretki z malin. Włóż do lodówki do stężenia galaretki.

Świeże maliny: jak je przechowywać i myć?

Jak zrobić dobre maliny w słoiku?

Czy maliny służą zdrowiu?

Właściwości malin

Maliny - co o nich wiesz? Sprawdź!
Pytanie 1 z 10
Ile jest gatunków malin?
Maliny
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?