Te babeczki zachwycą każdego. Składniki mogą jednak zaskoczyć

Te babeczki zachwycą każdego. Składniki mogą jednak zaskoczyć
Autor: Shutterstock.com Te babeczki zachwycą każdego. Składniki mogą jednak zaskoczyć
łatwy
10 min
12

Takiego połączenia nikt się nie spodziewa. To idealny balans pomiędzy słodkim a słonym. Babeczki z gorzką czekoladą i boczkiem nie tylko wyglądają niesamowicie, ale również świetnie smakują. Zaskocz nimi swojego tatę w jego specjalny dzień.

Babeczki z gorzką czekolad i boczkiem. Niecodzienne połączenie

Babeczki z gorzką czekoladą i boczkiem mogą wydawać się niecodziennym połączeniem. Jednak jest to idealne połączenie słodyczy i słonego, które świetnie do siebie pasuje. Ten przepis choć niecodzienny, szybko może podbijać serca.

Boczek idealnie przełamuje słodycz. Po podsmażeniu i odsączeniu będzie wybitnym dodatkiem do deserów. Jest słony, tłusty, chrupiący i ma ciekawy aromat wędzenia. Gorzka czekolada nie jest natomiast przesadnie słodka i świetnie będzie równoważyła boczek.

Babeczki wyją wilgotne i delikatne, ale dzięki dodatkowi boczku, będą również chrupać. Babeczki te świetnie sprawdzą się jako przekąska, ale również jako ciekawy prezent dla taty na dzień ojca. Jest to świetny sposób, by nieco poeksperymentować w kuchni.

Jeśli chcemy możemy dodać do nich również odrobinę chili. Świetnie sprawdzą się również polane syropem klonowym. Jeśli chcemy możemy również przygotować wersję na słono. Wystarczy, że zamiast cukru dodamy do babeczkę parmezan i pieprz.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 70 g cukru trzcinowego:
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka 
  • 100 ml oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady min. 60-70 proc. kakao
  • 100 g wędzonego boczku w plasterkach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek kroimy w cieniutkie paseczki.
  • Podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.
  • Odkładamy na papierowy ręcznik.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Przygotowujemy papiloty do babeczek.
  • W misce mieszamy proszek do pieczenia, mąkę, sodę, kakao i sól.
  • Dodajemy cukier.
  • W osobnej misce mieszamy mokre składniki.
  • Stopniowo dodajemy mokre składniki do suchych, cały czas mieszając.
  • DOdajemy posiekaną czekoladę i boczek.
  • Całość mieszamy.
  • Przekładamy ciasto do papilotek.
  • Pieczemy około 20 minut.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej