Kultowe ciasto w mini wersji. Babeczki odwrócony ananas będą hitem na każdym spotkaniu

Kultowe ciasto w mini wersji. Babeczki odwrócony ananas będą hitem na każdym spotkaniu
Autor: Shutterstock.com Kultowe ciasto w mini wersji. Babeczki odwrócony ananas będą hitem na każdym spotkaniu
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Kultowe ciasto w wersji mini. Babeczki odwrócony ananas to ciekawy pomysł na deser, który nie tylko wspaniale smakuje, ale również efektownie wygląda. Te babeczki będą królować na każdym stole, a ich przygotowanie wcale nie należy do trudnych!

Przepis na niesamowite babeczki. Mini wersja klasycznego amerykańskiego deseru

Odwrócony ananas to słynne amerykańskie ciasto, które największą popularnością cieszyło się w latach 50. i 60. XX wieku. To nie znaczy jednak, że teraz o nim zapomniano. To ciasto to prawdziwy klasyk w amerykańskich domach. My jednak proponujemy wam wersję w babeczkach. Są nie tylko łatwiejsze do podania, ale również pięknie się prezentują i są proste w przygotowaniu.

Tych babeczek naprawdę warto spróbować. Karmelowa warstwa, która układamy na dnie idealnie pasuje do ciasta i ananas. Ciasto jest lekko waniliowe, miękkie i wilgotne. Co najważniejsze również nie jest zbyt słodkie, słodyczy dostarczy nam karmel.

Te babeczki nie tylko pięknie się prezentują, ale również wspaniale smakują. Możemy je przygotować również dzień wcześniej. Jeśli chcemy, możemy również nieco poeksperymentować dodając na przykład wiórki kokosowe czy odrobinę rumu. Prosto możemy również zamienić ananasa np. na brzoskwinie.

Te babeczki z pewnością będą hitem na każdym spotkaniu. Piękny wygląd w połączeniu ze wspaniałym smakiem, przekona do nich każdego.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • 60 g masła 
  • 100 g brązowego cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju roślinnego 
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuszczamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Rozpuszczone masło mieszamy z brązowym cukrem.
  • Formę do muffinków dobrze natłuszczamy.
  • Na dno kładziemy po łyżeczce tej mieszanki.
  • Ananasa kroimy na światki i układamy na wierzchu cukru.
  • W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy mleko, wanilię i olej, całość mieszamy.
  • Suche składniki dodajemy do mokrych i delikatnie mieszamy.
  • Ciasto nakładamy na ananasa do około 3/4 wysokości.
  • Pieczemy około 25 minut.
  • Odstawiamy na 5 minut.
  • Ostrożnie odwracamy blachę i wyciągamy babeczki.
Ananas – dlaczego warto go jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej