Odwrócone ciasto z patelni. Jak upiec ciasto bez piekarnika?
Dieta wegetariańska
Czy można upiec ciasto na patelni? Oczywiście, że można, a odpowiedzią na to pytanie jest ten przepis na obłędne odwrócone ciasto z patelni. Robi się je błyskawicznie z prostych składników. Efekt końcowy jest zaskakujący. Odwrócone ciasto wygląda wyjątkowo apetycznie, a jego smak zachwyca. Oto przepis na odwrócone ciasto z patelni.
Jak upiec ciasto bez piekarnika?
Aby zrobić doskonałe domowe ciasto nie jest potrzebny piekarnik. Wystarczy dobra patelnia i pokrywka. Przepis na ciasto z patelni jest bardzo prosty. Najpierw należy połączyć jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, olej i mleko. Do mokrych składników dodaje się mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na patelni roztapia się masło i smaży owoce. W tym przepisie wykorzystuje się ananasa w plastrach. Następnie na patelnię wlewa się ciasto i smaży, aż na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto należy przełożyć na drugą stronę. Najłatwiej jest zrobić to za pomocą dużego talerza. Ciasto zsuwa się na talerz, a następnie przekłada na drugą stronę, aby usmażyć spód. Po kilkunastu minutach super pyszne ciasto jest gotowe.
Z jakimi owocami zrobić ciasto na patelni?
W tym przepisie do ciasta używa się plastrów ananasa. Odwrócone ciasto można jednak zrobić z rożnymi owocami. Sprawdzą się jabłka, gruszki, pomarańcze czy śliwki. Ciasto z patelni pysznie smakuje z dodatkiem borówek, porzeczek, agrestu czy wiśni. Małych owoców nie trzeba wcześniej podsmażać na patelni. Można od razu wmieszać je do ciasta.
SKŁADNIKI
- 8 plastrów ananasa
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki masła
- 100 g cukru + 1 łyżka
- 3 jajka
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miski, wsypać cukier i wlać mleko oraz olej i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać do połączenia składników.
- Na patelni roztopić masło. Wsypać 1 łyżkę cukru i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać plastry ananasa i smażyć kilka chwil.
- Wlać ciasto i patelnię przykryć pokrywką. Smażyć na małym ogniu. Kiedy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, przełożyć je na drugą stronę, używając talerza. Smażyć około 10 minut pod przykryciem, do suchego patyczka.
- Ciasto przełożyć z patelni na deskę i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem pokroić na porcje.