Idealna alternatywa dla zwykłych ciasteczek. Nie musisz nawet włączać piekarnika

Idealna alternatywa dla zwykłych ciasteczek. Nie musisz nawet włączać piekarnika
Autor: Shutterstock.com Idealna alternatywa dla zwykłych ciasteczek. Nie musisz nawet włączać piekarnika
łatwy
10 min
15

Dieta wegetariańska

Pyszne, orzechowe ciasteczka, których nie trzeba piec? To wcale nie jest trudne. Te ciasteczka z masłem orzechowym będą idealnym sposobem na szybką i słodką przekąskę. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu.

Ciasteczka, których nie trzeba piec. Wystarczy kilka składników

Pyszne i słodkie ciasteczka, których nie trzeba piec? Ten przepis pokazuje, że jest to możliwe. Przepyszne ciasteczka z masłem orzechowym, nie tylko wybornie smakują, ale są również bardzo proste do przygotowania. Wystarczy kilka składników.

Ten deser jest dla każdego, kto ma ochotę na szybką przekąskę na słodko. Jest prosty w przygotowaniu i sprawdzi się idealnie dla osób, którym nie po drodze z pieczeniem. Całość przygotujemy bez konieczności włączania piekarnika. Co więcej, te ciasteczka to zdrowsza alternatywa dla klasyków.

Masło orzechowe jest pełne zdrowych tłuszczów, będąc przy okazji świetnym źródłem białka. Płatki owsiane natomiast zawierają błonnik, minerały i witaminy. Miód jest świetnym zamiennikiem dla białego cukru.

Jeśli chcemy możemy nieco poszaleć z naszymi ciasteczkami. Świetnie sprawdzi się tu dodatek płatków kokosowych, kakao, orzechów, rodzynek czy żurawiny. To idealny sposób na ciekawy deser czy prostą przekąskę. Nie ma więc co się zastanawiać i warto wypróbować ten przepis.

SKŁADNIKI

  • 120 g masła orzechowego
  • 80 g miodu
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 70 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W niewielkim rondelku podgrzewamy masło orzechowe i miód.
  • Kiedy masa będzie płynna i jednolita, zdejmujemy ją z ognia.
  • Dodajemy ekstrakt waniliowy i sól.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy płatki owsiane i posiekaną czekoladę.
  • Upewniamy się, że masa nie jest zbyt ciepła.
  • Łyżką nakładamy porcję masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej