Pyszne, puszyste i bez glutenu. Te domowe muffinki z jabłkami to poezja smaku
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia glutenu, który występuje w wielu artykułach spożywczych. Odpada na przykład mąka pszenna, więc pieczenie ciast i babeczek wymaga nie lada kreatywności. Dlatego powstał przepis na pyszne i puszyste bezglutenowe muffinki z dodatkiem jabłek. Zobaczcie, jak je zrobić i sprawdźcie przepis.
Z czego zrobić bezglutenowe muffinki z jabłkami?
W tym przepisie pyszne muffinki z jabłkami bez glutenu piecze się ze składników, które go nie zawierają. Czy można upiec domowe muffinki bez mąki pszennej? Oczywiście, że można. Zamiast niej sprawdzi miks zmielonych ziaren, które nie zawierają glutenu. Takie mieszanki można kupić w wielu sklepach spożywczych. Należy szukać ich w działach ze zdrową żywnością. Do ciasta na muffinki nie dodaje się też mleka. Zamiast niego idealnie sprawdza się jogurt naturalny.
Co jest potrzebne, aby przygotować wyśmienite jabłkowe muffinki bez glutenu? Lista składników jest krótka i znalazły się na niej produkty, które można kupić przez cały rok.
- mąka bezglutenowa
- cukier
- olej
- jogurt naturalny
- jajka
- jabłka
- świeży imbir
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
Jak zrobić bezglutenowe muffinki z jabłkami?
Przepis na domowe muffinki z jabłkami bez glutenu jest łatwy. Przygotowanie trwa tylko kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Składników nie trzeba nawet miksować. Wystarczy wymieszać je łyżką lub rózgą kuchenną.
Jak upiec pyszne bezglutenowe muffinki z dodatkiem słodkich jabłek? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Muffinki wychodzą puszyste i smakują wybornie.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie składników mokrych
- 3. krok – wymieszanie składników mokrych z suchymi i jabłkami
- 4. krok – przelanie ciasta do formy na muffinki
- 5. krok – upieczenie jabłkowych muffinek bez glutenu w piekarniku
Jak podawać bezglutenowe muffinki z jabłkami?
Przepis na wyborne jabłkowe muffinki z dodatkiem jabłek przypadnie do gustu nie tylko tym, którzy unikają glutenu. Ten słodki wypiek smakuje wyśmienicie i stanowi doskonały deser. Sprawdzi się też jako przekąska między posiłkami, która zastąpi bułeczki i drożdżówki ze sklepu. Można zabrać je ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówek. Bezglutenowe muffinki z jabłkami pysznie łączą się z aromatyczną kawą i rozgrzewającą herbatą. Można je piec przez cały rok. Szybko się nie znudzą.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki bezglutenowej
- 200 g cukru
- 150 g jogurtu naturalnego
- 130 g oleju
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
- Do drugiej miski przełożyć jogurt i wbić jajka. Wlać olej i dodać starty imbir. Wymieszać.
- Do składników mokrych stopniowo dodawać suche i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka i wymieszać.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta do 2/3 ich wysokości.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem muffinki można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.